Volledig scherm
© Ben Lensink

Meldpunt grondwater: meer dan zeven probleemgebieden in Enschede

ENSCHEDE - Zeven risicogebieden voor (grond)wateroverlast telt Enschede volgens het eigen rioolplan. Maar in de uitkomsten van de enquête van De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM komt geen van deze risicogebieden terug in de top 7.

Vanuit de hele stad komen bij Meldpunt053 meldingen binnen van natte kelders en ondergelopen kruipruimtes. De vraag is niet meer welke buurten overlast ervaren van hoogstaand grondwater, maar welke buurten hebben eigenlijk geen last?

Enschede-Noord
De resultaten van de enquête, door meer dan 750 mensen ingevuld, spreken voor zich: Walhof-Roessingh en Bolhaar (postcodegebied 7522) vormen wellicht het grootste probleemgebied in de stad. 18 procent van de meldingen komt daar vandaan.

Ook vanuit Lasonder-Zeggelt (7514), Varvik-Diekman (7512), Glanerbrug-Zuid (7534), Hogeland-Zuid (7535/7541), Horstlanden-Veldkamp (7513) en Mekkelholt/Roombeek (7523) komen meer meldingen dan elders.

Probleemgebieden
De gemeente heeft juist Stadsveld-Noord en Bruggert, Pathmos, Elferink-Heuwkamp, Stevenfenne, Cromhoffsbleek-Kotman, Dolphia en Bentveld-Bultserve aangewezen als ‘natte gebieden’. Waterdeskundige Patrick Spijker van de gemeente denkt dat het met het gegeven kelders te maken kan hebben.

Natte kelders vormen geen gegeven bij het opstellen van de probleemgebiedenkaart. Spijker: „Als in een bepaalde wijk de kelders dieper zijn dan gemiddeld, dan kan dat al een oorzaak zijn voor de hoeveelheid klachten.”

Bij het Meldpunt053 was in 538 gevallen sprake van een natte kelder. Overigens zegt slechts een derde van de respondenten daadwerkelijk een melding te hebben gedaan bij de gemeente.

Overzicht Meldpunt053

Overzicht meldingen

Live Voetbal

home logo Fortuna SittardFOR
20:00
FeyenoordFEY
away logo

Poll

Kruis op dak: gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

Kruis op dak: gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

  • Creatief, grappig en goed voor het milieu: complimenten! (37%)
  • Wat een onzin, misbruik zonnepanelen niet voor je eigen geloofsovertuiging (21%)
  • Mooi of lelijk: je doet er niemand kwaad mee, vanaf de grond is het amper zichtbaar (42%)
343 stemmen