Volledig scherm
Directeur Janneke Hoedemaekers van MESA+ ziet de aankoop als een belangrijke stap richting de industrie © Annina Romita

MESA+ koopt geavanceerde machine van UT-spinoff Solmates

ENSCHEDE - Onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente geeft zichzelf en onderzoekspartner Solmates een flinke impuls door een geavanceerde Pulsed Laser Deposition (PLD) machine van de UT-spinoff te kopen.

Dit apparaat maakt het mogelijk om nieuwe materialen en (onderdelen voor) chips atoomlaag na atoomlaag op te bouwen. De techniek waarmee dit gebeurt, PLD, is mede aan de Universiteit Twente ontwikkeld. Bij het Enschedese bedrijf Solmates verwachten ze dat de techniek binnen vijf jaar uitgroeit tot een van de standaardproductiesystemen voor chips. 

Grotere schaal
De apparatuur die voorheen werd gebruikt kon alleen relatief kleine oppervlakken bewerken (10 bij 10 millimeter). Door de nieuwe machine kunnen onderzoekers op veel grotere schaal aan de slag. 

"Belangrijke stap richting industrie"
Janneke Hoedemaekers, zakelijk directeur van MESA+, spreekt van een belangrijke stap richting de industrie.

“Met deze apparatuur hebben we veel nieuwe mogelijkheden en maken we de stap van laboratoriumschaal naar industriële schaal. Dit laatste versterkt de samenwerking met de industrie verder en zorgt dat onze technologie, prototypes en kennis eerder toegepast kunnen worden. We krijgen bovendien extra mogelijkheden om complexe materialen, zoals oxidische materialen, te combineren met siliciumtechnologie.”

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (52%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (34%)
2262 stemmen