Volledig scherm
Terwijl de eerste deelnemer al onderweg is, wordt nog snel een kabel ingegraven bij de finish. Foto: Lars Smook

'Militaire operatie' Military Boekelo: 1.000 vrijwilligers in touw

BOEKELO - De zonovergoten Military Boekelo verliep, ondanks struikelende paarden en gehavende ruiters, bijna vlekkeloos. Met dank aan de ongeveer duizend vrijwilligers.

In totaal 1.500 mensen wijzen bestuurders van dure bolides hun plek, controleren toegangsbewijzen bij de entree en maken het paard, ruiter en bezoeker naar hun zin.

„Een grote familie waar iedereen bij wil horen”, zegt Tom Wassink van In Person, het uitzendbureau dat het omvangrijke leger aan medewerkers coördineert. Twee derde, schat hij, dus zo’n 1.000 opofferingsgezinde mannen en vrouwen, doen hun dienende werk belangeloos.

Grootste openluchtcafé van het land
Het zijn mensen die ver weg van al die vip- en hospitalitytenten, de akkers van Boekelo tot het grootste openluchtcafé van Nederland maken. Met ruim voldoende consumptiemunten en een goede lunch als honorarium. „We zorgen ervoor dat het al deze mensen aan niets ontbreekt om het werk goed te kunnen doen”, zegt Wassink.

Betrokkenheid
Ze doen het graag, die vrijwilligers, heeft Wassink gemerkt. „De betrokkenheid van al die mensen bij de military is groot.” Dat geldt ook voor In Person zelf, dat de werkzaamheden voor de organisatie verricht als onderdeel van het sponsorcontract. In ruil voor goodwill.

Het vrijwilligerskorps bestaat uit 30 tot 40 ploegen. Van de stalmedewerkers tot de catering, en van het 90 (!) personen tellende parkeerbeheerteam, tot de mensen in het veld die waken over de hindernissen. Elke ploeg telt een coördinator; de taak van In Person is het onderhouden van het contact met deze coördinatoren.

Drie maanden werk
Wassink: „Het werk voor ons begint zo’n drie maanden voor de military. Dan al benaderen wij al die coördinatoren om na te gaan of alle gegevens van de vrijwilligers nog kloppen. Vervolgens wordt iedereen tijdig benaderd met alle noodzakelijke informatie.”

Het gevolg is een military die al jaren als een geoliede machine is. 

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1661 stemmen