Volledig scherm

Miljoen subsidie maakt praktijkcentrum in Hengelo mogelijk

HENGELO - Grote vreugde bij het ROC van Twente en zijn groene mbo-collega, AOC Oost. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de gezamenlijke subsidie- aanvraag van de scholen voor de oprichting van het Praktijkcentrum Procestechnologie Oost (PCPT Oost) goedgekeurd.

Het ministerie maakt vandaag bekend 1,12 miljoen euro aan Twente over te maken. Samen met de al toegezegde bijdragen van de provincie (2 ton), regio (1,5 ton) en aanzienlijke bijdragen van de deelnemende scholen en bedrijven komt zo de komende vier jaar 5,1 miljoen euro beschikbaar voor de vernieuwing, uitbouw en promotie van de opleidingen in de procestechnologie.

Bedrijven
De deelnemers aan PCPT Oost zijn behalve de genoemde scholen en hogeschool Saxion, ook waterschap Vechtstromen en bedrijven als Bolletje, AkzoNobel, Elementis, Apollo Vredestein, Urenco, ForFarmers, Thales, Twence, Vion en Pré Pain. Voor al deze partners is of dreigt op termijn een tekort aan vakkundige operators, technici die de vaak ingewikkelde productie- of verwerkingsprocessen begeleiden. „Het dreigende tekort speelt vooral in de voedingsindustrie, waar de vergrijzing voor een sterke uitstroom van vakmensen zorgt”, zegt Annet van Mazijk, die namens het ROC van Twente nauw bij de oprichting van PCPT Oost is betrokken. Het praktijkcentrum moet ook het expertisecentrum worden voor de ontwikkeling van een nieuw soort vakmanschap. „Robotisering en automatisering zullen met name in deze sector het werk ingrijpend laten veranderen”, zegt Van Mazijk. „Daar moet de opleidingspraktijk op inspelen.”

Samenwerking
Met het gezamenlijk opgebrachte budget van ruim 5 miljoen euro wil PCPT een nauwere samenwerking tussen opleiders en bedrijven smeden, extra deskundigheid aantrekken, investeren in apparatuur en alle nieuwe kennis ook inbrengen voor het op-, om- en bijscholen van de huidige generatie werknemers.

poll

Nieuwe auto politie Overijssel kan 250 kilometer per uur

Nieuwe auto politie Overijssel kan 250 kilometer per uur

  • Top! Een noodzakelijk wapen in de strijd tegen criminaliteit (70%)
  • Ik vrees dat dit leidt tot onveilige verkeerssituaties met zo'n topsnelheid (11%)
  • Een dure auto én speciale cursus voor bestuurders: pure geldverspilling (19%)
269 stemmen