Volledig scherm
Milou Aarninkhof (27) is Twentse Jonge Ambtenaar van het jaar © Emiel Muijderman

Milou (27) Twentse Jonge Ambtenaar 2016: 'Saai? Helemaal niet'

HENGELO - Ambtenarij saai? Helemaal niet. Tenminste, dat zeggen de drie dames die donderdagavond meedongen naar de titel Twentse Jonge Ambtenaar van het Jaar.

Het was Milou Aarninkhof (27) uit de gemeente Haaksbergen die won. Ze heeft een prachtige baan met uitdagingen, veel vrijheid en leuke collega’s, zegt ze.

Flauwe grappen
Ambtenaren hebben het niet makkelijk op een verjaardagsfeestje. Zodra ze hun beroep onthullen, vliegen de flauwe grappen over tafel. Dat ze lui zijn. Dat ze van negen tot vijf werken en klokslag vijf hun pen laten vallen. En als ze dan eenmaal een baan hebben, dan zitten ze gebeiteld tot hun pensioen. Hoon is hun deel. Om dat beeld een beetje bij te stellen, organiseert het Twents Jonge Ambtenaren Netwerk (TJA) jaarlijks een verkiezing voor veelbelovende nieuwkomers in de ambtenarij. Gisteravond was de editie 2016 in Hengelo.

Nieuw bloed
Na selectie waren er drie veelbelovende talenten overgebleven. Naast Milou Aarninkhof waren dat Anouk Mannessen (Borne, 28) en Anouk van der Beek (Hof van Twente, 27). Ze zijn de ambassadeurs van de overheid, klonk het in de aankondiging. Het nieuwe bloed waar de overheid op zit te wachten.

Niet gemakkelijk
Mooie woorden, maar zo makkelijk is het niet voor jongeren om bij de gemeenten binnen te komen, zo blijkt. In Borne zijn er maar drie ambtenaren onder de 35 jaar. „En dat is niet veel. Het is toch een beetje een vergrijzend apparaat,” zegt Bornse wethouder Martin Velten. Hij vindt dat de gemeenten veel meer naar buiten moeten kijken als er nieuwe mensen nodig zijn. „Gemeenten blijven vaak heel lang intern zoeken. Dat is jammer. Gooi het gelijk open.” En dan niet alleen de hoogopgeleiden binnenhalen, maar ook de mbo’ers een kans geven, vindt de wethouder, want het middenkader komt volgens hem bijna niet aan de bak bij gemeenten.

Projectbasis
Dat de nieuwe generatie ambtenaren met frisse ideeën komt, blijkt wel uit het verhaal van Anouk Mannessen. Ze stelde zelf voor om geen vaste functie te krijgen. „Waarom zou ik binnen de gemeente niet op verschillende plekken kunnen werken, op projectbasis?” Ze overlegde en kreeg haar zin. „Ik ben ambtenaar, maar op mijn naamkaartje staat geen functie. Die wisselt steeds, en dat maakt het ook zo leuk en uitdagend voor jonge mensen. Op je bek gaan, van je fouten leren en weer door.”

Prikklok
Mannessen denkt zelfs nog een stap verder. „Waarom kunnen ambtenaren binnen Twente niet van gemeente wisselen? Binnen de regio moet dat toch kunnen? Dan hou je het wel fris voor jezelf.” Een belangrijke verandering is in Borne al ingegaan: „We hebben geen prikklok meer. Het symbool van ambtelijke regelmaat is geschrapt. Dat zegt toch wel iets. We gaan de goede kant op.’’

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
37'
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (34%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1897 stemmen