Volledig scherm
© Thinkstock

Minder aangiftes fietsendiefstal in Twente, Enschede uitzondering

ENSCHEDE - Er is in Twente in de eerste zes maanden van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, minder vaak aangifte gedaan van fietsendiefstal. In deze regio werd tot en met juni 2.323 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, een daling van 7,2 procent. Landelijk is er sprake van een daling van 8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Uitschieters
Opvallend is de situatie in Oost Gelre. In deze gemeente steeg het aantal aangiftes met ruim 140 procent: van 22 in de eerste helft van 2015 naar 53 in de eerste zes maanden van 2016. Ook Enschede valt op met zowel een relatieve als een absolute stijging van 11,2 procent naar 1.111 aangiftes.

Stations
Stations zijn hotspots wat fietsendiefstallen betreft. Vorig jaar werd in Enschede gemiddeld een keer per dag aangifte gedaan van fietsdiefstal bij het station. Ook op de stations in Oldenzaal, Borne, Nijverdal, Goor en Delden was het vaak raak. Dat geldt ook voor de winkelgebieden van Enschede (Van Heekplein) en Hengelo (Enschedesestraat).

Tubbergen en Berkelland
Het gros van de overige gemeenten laat een flinke daling zien. In Tubbergen en Berkelland werden 50 procent minder aangiftes gedaan dan een jaar eerder. Maar het aantal fietsen dat in absolute aantallen werd weggenomen in deze gemeenten is zo laag, dat er al snel sprake is van een verschuiving met tientallen procenten.

Niet altijd aangifte
Gemiddeld doet een kwart van de slachtoffers aangifte van fietsdiefstal. Het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen ligt hoger. Waardoor het aantal aangiftes in Enschede is gestegen met 11,2 procent? De gemeente denkt door het hameren op het doen van aangifte. „Een andere verklaring hebben we er niet voor”, aldus de gemeente.

Lokfietsen
Ook de politie heeft geen verklaring voor de stijging. „Het is in Enschede één van onze speerpunten. We zetten vaak lokfietsen in om dieven op heterdaad te kunnen betrappen”, zegt woordvoerder Siemen Klok. „Via die lokfietsen krijgen we zicht op veelplegers en pakken we heling aan. Maar alle specifieke projecten lopen via de gemeenten.”

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
548 stemmen