Volledig scherm
Woningcorporatie Welbions komt zo vroeg mogelijk in actie bij huurachterstanden.

Minder vaak deurwaarder op de stoep in Hengelo

HENGELO - Het aantal ontruimingen ligt in Hengelo de afgelopen jaren rond de 33, maar het aantal keren dat de deurwaarder wordt ingeschakeld neemt stevig af. Dat scheelt een huurder al snel zo’n 600 euro, aldus de gemeente.

Het achterwege blijven van een deurwaarder op de stoep vanwege een oplopende huurachterstand is het gevolg van de samenwerking tussen woningcorporatie Welbions, de gemeente (via BudgetAlert) en Stadsbank Oost Nederland. Dat geven de partners zelf aan. Het is aanleiding om die aanpak met een officieel convenant te bezegelen.

Vroeg in actie

Geheim van het succes is om zo vroeg mogelijk in actie te komen: Welbions meldt zich al bij een huurder na één maand huurachterstand. Daarna is het zaak om in contact te blijven met de bewoners. Indien nodig regelt BudgetAlert de intake van de schuldhulpverlening en stelt Stadsbank een maatgesneden financieel traject op.

Kosten

Dat scheelt de betrokken huurders in de kosten en vermindert het risico om uit de woning te worden gezet. Door de snelle reactie hoeven er namelijk geen deurwaarders-, incasso- en administratiekosten in rekening te worden gebracht. En zulke kosten kunnen flink oplopen.
Het aantal opdrachten aan deurwaarders daalde van 1091 in 2012 tot 385 vorig jaar.

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (18%)
269 stemmen