Volledig scherm
© Martin Bellers

Minister Bussemaker is trots op de troon uit Hengelo

HENGELO/DEN HAAG - Mbo-leerling Tijmen Braakman maakte een houten troon voor Prinsjesdag. De zetel voor de vorst is gemaakt om aandacht te vragen voor het vakmanschap op het mbo. Tijmen maakte de troon op het RIBO in Hengelo en bracht die naar het centraal station van Den Haag. Naast vele voorbijgangers nam ook de minister van OCW even plaats op de troon.

Prinsjesdag had dit jaar niet alleen een andere koets, maar dankzij Tijmen Braakhuis (17), ook een andere troon. Op het Centraal Station van Den Haag stond op deze derde dinsdag in septemer de houten troon, vervaardigd door Tijmen. „Een hele eer dit te mogen doen’’, vertelt hij.
Tijmen werkt bij Stichting Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel (RIBO) in Hengelo. De stichting is verbonden aan ROC van Twente. Hij volgt de opleiding technicus hout en restauratie. De zetel is versierd met de slagzin van zijn opleiding: ‘Dit is mbo’. „Het maken van de troon was een echte uitdaging.’’ Omdat hij flexibel kan werken en voorloopt, vroegen leraren of hij aan het project wilde werken. Tweeëenhalve week deed hij over het project.

Minister
Voorbijgangers konden dinsdag plaatsnemen op de houten zetel. Net voor de middag gebeurde dat waar Tijmen stiekem op gehoopt had: de minister nam plaats op zijn troon. „Dat was geweldig.’’ Betrokken minister Bussemaker was onder de indruk van het vakmanschap van Tijmen. „Ik heb haar kort gesproken.” 

De zetel bestaat uit materialen uit een kerk in Zwolle „Ik heb twee deuren gebruikt. De zitting en rugleuning komen van de banken in diezelfde kerk’’, aldus de mbo-student. De troon is uiteindelijk 3,5 meter hoog en een halve meter breed geworden. Iets korter dan de bedoeling was. „Hij moest korter vanwege de vergunning die we nodig hadden.”
Eerstejaarsleerlingen hebben Tijmen geholpen bij het verlagen van de troon.

De vorstentroon zal de komende tijd bij onder meer het ministerie van OCW en in de Gieterij in Hengelo te zien zijn.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
540 stemmen