Volledig scherm
© Frans Nikkels

Minister Bussemaker wil snelle samenwerking tussen Orkest van het Oosten en Gelders Orkest

ENSCHEDE - Minister Jet Bussemaker van OCW wil haast maken met de samenwerking tussen het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Volgens haar is doorgaan op de huidige manier geen optie en moeten de beide orkesten op korte termijn concrete stappen ondernemen om tot een vorm van samenwerking te komen.

Bussemaker zei dit vanmorgen tijdens het debat van de Tweede Kamer over het advies van de Raad voor Cultuur dat twee weken geleden verschenen is. In dat advies toont de Raad zich voorstander van de verplichte vorming van één symfonische voorziening in Oost-Nederland binnen twee jaar. Bussemaker gaf aan dit advies in grote lijnen te willen volgen.

Urgent
Volgens de minister is de situatie rond de twee orkesten urgent. Zelfs, zo stelde zij, bestaat de mogelijkheid dat een van de twee gezelschappen omvalt als er niet snel afspraken worden gemaakt over samenwerking. Wel liet zij doorschemeren de voorkeur te geven aan samenwerking boven een opgelegde fusie zoals de Raad voor Cultuur die wil. ‘Fusie is niet het enig denkbare. Maar er zullen wel concrete stappen moeten worden gezet.. De druk moet op de ketel blijven.’

Prinsjesdag
De definitieve beslissing over de orkesten in Oost-Nederland valt pas met Prinsjesdag. De komende weken al gaat de minister echter met de regionale overheden in Overijssel en Gelderland in overleg over de kwestie.

Poll

18.000 basisschoolkinderen leerden al over veiligheid in Risk Factory Enschede

18.000 basisschoolkinderen leerden al over veiligheid in Risk Factory Enschede

  • Wat goed! Maak dit voorlichtingsconcept landelijk verplicht (93%)
  • Dit horen kinderen toch gewoon op school te leren? (7%)
  • Studenten kunnen zo'n Risk Factory beter gebruiken (0%)
14 stemmen