Volledig scherm
Het bureau in Enschede, waar alles zich zou hebben afgespeeld © Toma Tudor

Modelagent opgepakt in politiebureau Enschede: 'Ze zagen alleen een Marokkaan'

ENSCHEDE/AMSTERDAM - Een politieagent uit Amsterdam heeft deze week aangifte gedaan tegen zijn collega's uit Enschede. Een conflict op het bureau in de grootste stad van Twente liep eind mei helemaal uit de hand.

Dat meldt NRC op basis van interne documenten en een gesprek met de Amsterdamse politieman in kwestie.

Nacht in de cel
Anis Raiss (29) werd aangehouden op het bureau in Enschede, nadat hij zich had voorgesteld als agent. De Marokkaans-Nederlandse politieagent zou van z'n collega's te horen hebben gekregen 'dat hij er helemaal niet uitziet als agent'.

De Amsterdamse agent begeleidde in Enschede een aangifte van z'n broertje, die net als zijn familie in Twente woont. Toen hij zich bekend maakte als agent werd dat niet geloofd. Raiss kon zich niet legitimeren. De politie weigerde volgens hem zijn naam in het interne systeem op te zoeken.

Raiss - in het verleden nog bekroond met de zilveren pen als modelagent - zou vervolgens hardhandig zijn gearresteerd. Uiteindelijk bracht hij zelfs een nacht door in het cellencomplex in Deventer.

Onderzoek
De Nationale Politie zegt in een reactie tegen NRC het incident 'zeer serieus' te nemen. "Er is direct een onderzoek gestart naar alle aspecten van deze zaak. Dit onderzoek is nog in volle gang en tot dit is afgerond, trekt de politieleiding nog geen conclusies."

Marokkaanse afkomst
Raiss meent dat z'n arrestatie met z'n Marokkaanse achtergrond te maken heeft. „Etnisch profileren…” , noemt hij dat in een reconstructie in het NRC. „Ik heb moeite om het zo te zeggen, maar dat is precies hoe het voelde. Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd.”

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2949 stemmen