Volledig scherm
Moskee aan Tweede Emmastraat. © Toma Tudor

Molotovcocktail tegen moskee Enschede: domme actie of een aanslag?

Welk motief hebben vijf Tukkers die zaterdagavond 27 februari twee Holger-bierflesjes vullen met een brandbaar goedje en die tegen een moskeegevel gooien Die vraag staat centraal tijdens de rechtszaak donderdag en vrijdag in Almelo.

De Enschedeërs die molotovcocktails tegen de Marokkaanse moskee in Enschede gooiden, hadden politieke motieven. Hun poging brand te stichten aan de Tweede Emmastraat, heeft een terroristisch oogmerk. Tenminste, dat wil officier van justitie en terrorisme-expert Jeroen Kuipers in een marathonzitting aantonen.

'Stomme boeren'
Advocaat Robert Speijdel ziet hun ‘actie’ heel anders. Hij heeft het over ‘stomme boeren, die met een zatte kop twee molotovcocktails tegen een moskee in Enschede wierpen’.

De vijf Tukkers, bekenden van de anti-azc-protestgroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG), ‘veroorzaakten onrust in de moslimgemeenschap en daarbuiten. Ze probeerden een groep angst aan te jagen. Daar zijn we fel op’, aldus OM-woordvoerster Barbara van Heerde. Na de geruchtmakende ‘aanslag’ op de moskee beroept het Openbaar Ministerie zich hier dan ook voor het eerst op artikel 176a van het wetboek van strafrecht. Daarin zijn de terroristische intenties vervat.

Strafmaat
Daarop richt de verdediging de pijlen. Niet voor niks: als de rechters dat bewezen achten, kan de straf met de helft worden verhoogd. Brandstichting, waarop maximaal 12 jaar cel staat, kan 18 jaar worden. Speijdel: „Een poging tot brandstichting bij een moskee is een ernstig feit. Maar hier druipt de onbenulligheid af. Dit gebeurde in een opwelling, onder invloed van biertjes en een jointje. Er zat geen plan achter. Dat is volgens mij vereist voor een terroristische oogmerk.”

Hij noemt dit een proces met een politiek gestuurd karakter. „Het OM geeft dit een terroristisch oogmerk om een punt te scoren in de Nederlandse multi-cultisamenleving. Hier worden simpele zielen op één hoop geveegd met lieden die met kalasjnikovs een terras leegmaaien.”

Volgens hem vatte één van de molotovcocktails vlam en bleef de schade beperkt tot verschroeid gras. Even daarvoor speelden daar kinderen. Speijdel: „Daarin ziet het OM dan het levensgevaar.” Gezocht, vindt hij.

Stemmingmakerij
Collega-advocaat Hans Onland vindt dat het OM zwaar inzet met het terroristisch oogmerk. Justitie doet aan stemmingmakerij door aan het dossier foto’s toe te voegen van DTG-protestdemonstraties tegen de komst van een asielzoekerscentrum, stelt hij. „Het OM wil ze presenteren als rechtsradicalen en moslimhaters, terwijl veel mensen in ons land vraagtekens zetten bij de achtergronden van vluchtelingen.”

Het Openbaar Ministerie vindt dat het vijftal ideologische motieven had en leidt dat ook af uit foto’s en songs met rechts-radicale teksten die zijn gevonden.

Poll

Weer staking: honderden scholen leggen werk neer

Weer staking: honderden scholen leggen werk neer

  • Goed dat ze niet opgeven, er moet echt iets veranderen (51%)
  • Pff irritant, waar moet ik mijn kinderen dit keer laten? (13%)
  • Boeren, ziekenhuispersoneel, leraren... Misschien moet ik ook maar eens gaan staken (36%)
956 stemmen