Volledig scherm
Het monument voor verzetsman Theo van Loon is door onbekenden van de sokkel gehaald: het kruis staat er nu vóór. © Tim Schwering

Monument Theo van Loon in Hengelo van sokkel

HENGELO Tim Schwering komt vrijwel dagelijks langs het monument van verzetsman Theo van Loon aan de Grobbenweg, bij de spoorlijn. Vrijdagochtend zag hij dat het kruis van de sokkel was gehaald. Donderdag was er nog niets aan de hand. Schandalig, zegt hij.

Schwering weet dat het monumentje een ‘Poké-stop’ is: een locatie waar handige digitale materialen voor het Pokémonspel te halen zijn. Daar kwam hij achter toen hij het spelletje zelf had geïnstalleerd. „Dat trekt mensen aan. Ik weet natuurlijk niet of dat er wat mee te maken heeft, maar het is wél toevallig.” De gemeente heeft de vernieling doorgegeven aan Martin Meijerink, die enkele jaren geleden voor een opknapbeurt van het monumentje zorgde, samen met de buurt. Hij is niet bereikbaar voor een toelichting.

Bevrijding

Theo van Loon stierf twee dagen voor de bevrijding van Hengelo, op 25-jarige leeftijd. Hij werkte bij de Nederlandse Spoorwegen en was lid van een verzetsgroep. Tijdens de terugtocht van de bezetters nam deze groep het stroomverdeelstation over, om daarmee te voorkomen dat de Duitsers de centrale zouden opblazen. Bij een aanval van de SS moesten de verzetsstrijders vluchten, waarbij Theo van Loon werd doodgeschoten, samen met Frank Santman.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2788 stemmen