Volledig scherm
Het monument voor verzetsman Theo van Loon is door onbekenden van de sokkel gehaald: het kruis staat er nu vóór. © Tim Schwering

Monument Theo van Loon in Hengelo van sokkel

HENGELO Tim Schwering komt vrijwel dagelijks langs het monument van verzetsman Theo van Loon aan de Grobbenweg, bij de spoorlijn. Vrijdagochtend zag hij dat het kruis van de sokkel was gehaald. Donderdag was er nog niets aan de hand. Schandalig, zegt hij.

Schwering weet dat het monumentje een ‘Poké-stop’ is: een locatie waar handige digitale materialen voor het Pokémonspel te halen zijn. Daar kwam hij achter toen hij het spelletje zelf had geïnstalleerd. „Dat trekt mensen aan. Ik weet natuurlijk niet of dat er wat mee te maken heeft, maar het is wél toevallig.” De gemeente heeft de vernieling doorgegeven aan Martin Meijerink, die enkele jaren geleden voor een opknapbeurt van het monumentje zorgde, samen met de buurt. Hij is niet bereikbaar voor een toelichting.

Bevrijding

Theo van Loon stierf twee dagen voor de bevrijding van Hengelo, op 25-jarige leeftijd. Hij werkte bij de Nederlandse Spoorwegen en was lid van een verzetsgroep. Tijdens de terugtocht van de bezetters nam deze groep het stroomverdeelstation over, om daarmee te voorkomen dat de Duitsers de centrale zouden opblazen. Bij een aanval van de SS moesten de verzetsstrijders vluchten, waarbij Theo van Loon werd doodgeschoten, samen met Frank Santman.

poll

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

  • Ik heb altijd gezegd dat we nog lang niets alles weten over het grote bedrog (47%)
  • Kunnen we nu ophouden over die crisis? Er is toch schoon schip gemaakt? (26%)
  • Laten we eerst afwachten of er een sanctie wordt opgelegd, voor we oordelen (27%)
261 stemmen