Volledig scherm
© Lars Smook

MST doet niet aan geheimhouding

ENSCHEDE - In de vaststellingsovereenkomsten die MST sluit met patiënten zijn geen geheimhoudingsclausules opgenomen.

Het ziekenhuis reageert met die mededeling op uitspraken van minister Schippers van Volksgezondheid.

Onder de pet
De minister wil dat er een einde komt aan overeenkomsten met patiënten of nabestaanden, waarin deze in ruil voor een geldbedrag, afzien van een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), een tuchtklacht of een gesprek met lotgenoten. Met de maatregelen moet worden voorkomen dat zorginstellingen calamiteiten onder de pet houden, of proberen ze toe te dekken door betrokkenen contractueel te verplichten hun mond te houden.

'Geen mening'
Ziekenhuis MST zegt in een reactie: ‘MST heeft op dit moment geen mening over de stelling van minister Schippers. MST is verzekerd tegen aansprakelijkheid en volgt daarin het model van de verzekeraar. In vaststellingsovereenkomsten die onze verzekeraar mede namens MST sluit met patiënten of nabestaanden, is geen geheimhoudingsclausule opgenomen’.

Volgens het MST komt het ‘een enkele keer’ voor dat het ziekenhuis een vaststellingsovereenkomst sluit met een patiënt. ‘Maar ook dan wordt het model van de verzekeraar gevolgd’, aldus de officiële reactie.

De woordvoerder van ziekenhuis ZGT laat desgevraagd weten: ‘Het is binnen ZGT geen kwestie want we sluiten nooit geheimhoudingsovereenkomsten af. Elke patiënt of nabestaande is dus ook na een afspraak over schadevergoeding gerechtigd om actie te ondernemen’.

Wettelijk verbod
Ziekenhuizen en andere instellingen hebben een half jaar tijd om hun beleid zonodig aan te passen. Blijken er tijdens de controle door de inspectie toch nog geheimhoudingsclausules te bestaan, dan komt er een wettelijk verbod.

Afgelopen april constateerde de IGZ op basis van 46 meldingen, dat er in zes gevallen sprake was van ‘ongewenste elementen’. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de verplichting van patiënten af te zien van praten met de media in ruil voor een geldbedrag. Of zich dergelijke gevallen in Twente hebben voorgedaan, is niet bekendgemaakt.

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
381 stemmen