Volledig scherm
© Robin Hilberink

MST opent poli voor allochtonen

ENSCHEDE - De toename van het aantal niet-westerse migranten in Nederland en in de regio rechtvaardigt volgens Medisch Spectrum Twente (MST) de opening van een polikliniek voor onderzoek van geheugenverlies bij allochtone ouderen. MST is het derde ziekenhuis in Nederland dat zo’n poli krijgt. De opening is eind dit jaar.

Allochtonen hebben meer kans op dementie. Ze hebben als gevolg van een ander ‘genenpakket’ vaker last van aandoeningen als verhoogde bloeddruk en suikerziekte, risicofactoren voor dementie. De vergrijzing onder allochtonen speelt ook een rol.

10 procent
In Enschede is nu zo’n 10 procent van de inwoners van buitenlandse afkomst. Ongeveer 20 procent van de bezoekers van de geheugenpoli van MST-neuroloog Heleen den Hertog komen van origine van buiten Nederland. Den Hertog zegt dat huidige onderzoeksmethoden niet toereikend zijn om goede diagnoses te stellen. „Dat komt omdat allochtone ouderen vaker analfabeet zijn, de taal niet machtig en vaak laag opgeleid. Sommigen spraken Nederlands, maar zijn het vergeten. Ze leerden de taal soms op latere leeftijd, maar een kenmerk van dementie is dat je als eerste verliest wat je als laatste hebt geleerd.”

Extra's
Bij de speciale poli krijgen patiënten diverse extra’s bovenop het standaardpakket waarvoor de autochtone patiënt in aanmerking komt. Dat pakket bestaat uit een gesprek met de neuroloog en psychiater, een CT- of MRI-scan. Op de allochtonenpoli is een tolk bij het gesprek met de medisch specialist. De ergotherapeut wordt bij de zorg betrokken.

Dementiescreening
Om vast te stellen of de patiënt kampt met geheugenstoornis, gebruikt MST een speciale dementiescreening. „We tonen meer plaatjes. Zo omzeilen we taal. De screening bevat een ingesproken geluidsbandje in Turks, Marokkaans of andere taal.”

poll

René Hake weg als trainer FC Twente

René Hake weg als trainer FC Twente

  • Terecht, Twente presteert ondermaats en als trainer was hij verantwoordelijk (20%)
  • Onzinnig besluit. Een andere trainer laat deze ploeg echt niet beter presteren (33%)
  • Iedereen wil toch Verbeek? En stel dan direct Rutten als technisch directeur aan! (47%)
2959 stemmen