Volledig scherm
© Robin Hilberink

MST opent poli voor allochtonen

ENSCHEDE - De toename van het aantal niet-westerse migranten in Nederland en in de regio rechtvaardigt volgens Medisch Spectrum Twente (MST) de opening van een polikliniek voor onderzoek van geheugenverlies bij allochtone ouderen. MST is het derde ziekenhuis in Nederland dat zo’n poli krijgt. De opening is eind dit jaar.

Allochtonen hebben meer kans op dementie. Ze hebben als gevolg van een ander ‘genenpakket’ vaker last van aandoeningen als verhoogde bloeddruk en suikerziekte, risicofactoren voor dementie. De vergrijzing onder allochtonen speelt ook een rol.

10 procent
In Enschede is nu zo’n 10 procent van de inwoners van buitenlandse afkomst. Ongeveer 20 procent van de bezoekers van de geheugenpoli van MST-neuroloog Heleen den Hertog komen van origine van buiten Nederland. Den Hertog zegt dat huidige onderzoeksmethoden niet toereikend zijn om goede diagnoses te stellen. „Dat komt omdat allochtone ouderen vaker analfabeet zijn, de taal niet machtig en vaak laag opgeleid. Sommigen spraken Nederlands, maar zijn het vergeten. Ze leerden de taal soms op latere leeftijd, maar een kenmerk van dementie is dat je als eerste verliest wat je als laatste hebt geleerd.”

Extra's
Bij de speciale poli krijgen patiënten diverse extra’s bovenop het standaardpakket waarvoor de autochtone patiënt in aanmerking komt. Dat pakket bestaat uit een gesprek met de neuroloog en psychiater, een CT- of MRI-scan. Op de allochtonenpoli is een tolk bij het gesprek met de medisch specialist. De ergotherapeut wordt bij de zorg betrokken.

Dementiescreening
Om vast te stellen of de patiënt kampt met geheugenstoornis, gebruikt MST een speciale dementiescreening. „We tonen meer plaatjes. Zo omzeilen we taal. De screening bevat een ingesproken geluidsbandje in Turks, Marokkaans of andere taal.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (17%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
737 stemmen