Volledig scherm
De maquette van Huys Hengelo in Museum Hengelo: de geschiedenis van de bewoners van het Huys is een van de verhalen die er te vertellen zijn.

Museum Hengelo gaat vernieuwen

HENGELO - Museum Hengelo gaat ingrijpend vernieuwen. Het wil een omslag maken van een statisch naar een dynamisch museum, en dat gepaard met een ingrijpend gewijzigde inrichting van het complex aan de Beekstraat. Het draait straks niet meer om de collecties, maar om ‘de verhalen’. In de huidige opzet zijn nog te veel elementen van de vroegere oudheidkamer aanwezig.

De plannen vloeien voort uit adviezen van cultuurhistoricus Dick Schlüter en Bureau Elles Bulder, die op verzoek van het museumbestuur een onderzoek hebben uitgevoerd naar de toekomst. Conclusie: ‘Niet alles willen laten zien. Het museum dient zich toe te leggen op het vertellen van verhalen en dit met illustraties te ondersteunen.’ Het betekent een omslag van ‘verzamelen naar beleven’.

Verhalen

Volgens Schlüter, eerder directeur van het Natuurhistorisch Museum Natura Docet en van het Airborne Museum in Oosterbeek[1], zijn er enkele belangrijke verhalen te vertellen, zoals de geschiedenis van Huys Hengelo, de groei van dorp naar infrastructureel knooppunt, de industriële ontwikkeling, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw, de popcultuur, de grote collectie schilderkunst, de Dikkers-collectie en de beeldhouwkunst.

Interactief

Het bestuur heeft die adviezen in een aantal uitgangspunten vertaald, met interactieve presentaties in elke ruimte, rondleidingen en ‘interactie met bezoekers.’ En ook met meer evenementen voor kinderen, meer aandacht voor naoorlogse ontwikkelingen, vrijwilligers die ‘zichtbaar’ werken, en het bendadrukken van de rol als kenniscentrum van de Hengelose geschiedenis. De museumruimtes zouden ook meer commercieel kunnen worden gebruikt.

Trouwlocatie

De nieuwe richting betekent dat er veel moet veranderen in het museum en die operatie zou dit jaar nog moeten beginnen. Zo is er het moderniseren van de entree: een open ingang, waarbij de balie van buitenaf zichtbaar is ten behoeve van een professionele uitstraling.Een greep uit de andere voorgestelde wijzigingen: een deel van de Stijlkamer wordt 19de-eeuws ingericht en kan dan ook als trouwlocatie worden gebruikt, en voor kleine culinaire evenementen. De archeologie, inclusief de bouwfragmenten in de tuin, verhuist naar het filiaal aan de Marktstraat. De tuin wordt opnieuw ingericht. Daarin verrijst ook een nieuwe kantoorruimte in de stijl van het Van Benthemhuis, het onderkomen van Museum Hengelo.

Of alle ingrepen ook worden gerealiseerd is overigens nog maar de vraag. „We zullen ons moeten beperken in de keuze van de invulling”, aldus het bestuur.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1658 stemmen