Volledig scherm
© Annina Romita

Neem jij een hap van deze eetbare jurk uit Enschede?

ENSCHEDE - Kunnen kiemgroenten groeien op textiel? Kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn uit Enschede zochten en vonden het antwoord. En kijk daar, een tafelkleed vol tuinkers en een echte 'kiemjurk'.

Het is een jurk om je vingers bij af te likken. Tuinkers rondom de armsgaten, de radijssoorten sango en China rose hangend aan de voor- en achterpanden op een bodem van hennep. Een kleurrijk en geurig geheel. De jurk als drager van een verhaal over bewuster eten, duurzaamheid en nieuwsgierigheid.

Kiemjurk
Het ontwerp komt uit de koker van de Enschedese kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn. De een is handig met textiel, de ander met kiemgroenten. Met hun gezamenlijke Project Uitloper experimenteert het tweetal er lustig op los. "Het begon vorige maand met een tafelkleed vol tuinkers tijdens het Maker Festival in Enschede", vertelt Burghoorn. Een tafelkleed waarop kruiden en kiemgroenten groeien die je zo over je salade kunt strooien. Dat smaakte naar meer en dus gingen de creatievelingen nog een stap verder: levende mode. Patroondelen van een jurk werden ingezaaid met kiemen. Twee weken later hangt er een echte 'kiemjurk' in de achtertuin.

Tijdrovend
Het productieproces is tijdrovend, maar volgens de twee niet ingewikkeld. Burghoorn: "We hebben kiemzaadjes gestrooid op een bedje van hennep en deze water, warmte en veel licht gegeven." De natuur deed vervolgens haar werk. De voering van het model is van jute, dat houdt het in vorm.

Spannend
De jurk is twee weken later al rijp voor de composthoop, maar de kunstenaars stralen. Want wat was het spannend. Er kon van alles misgaan: zaden die te vroeg of te laat ontkiemen, schimmels, te warme, te droge of te natte omstandigheden. Huirne: "Een grote verrassing, maar het is ons gewoon gelukt." En zelfs nog op tijd voor hun tentoonstelling tijdens het evenement I Am Media van afgelopen donderdag. De reacties waren lovend, want hoe gaaf is het om je eten gewoon bij je te dragen? "Een bezoeker zette zo de schaar in onze jurk en strooide de tuinkers over zijn broodje", zegt Huirne.

Knippen
"Toen zijn we zelf maar gaan knippen in de kiemgroenten, anders bleef er niks van over." De jurk gaat geen seizoenen mee, maar daar gaat het ook niet om. Het is het experiment dat telt. Doen is het nieuwe denken, is hun credo. De kledingindustrie staat bol van de experimenten, maar het werk van de Enschedeërs is bijzonder innovatief. "Uitzonderlijk mooi gedaan", vindt docent en onderzoeker Theresia Grevinga, verbonden aan het lectoraat Smart Functional Materials van hogeschool Saxion. En zij kan het weten. Ze ontwierp onlangs met collega Marijke Timmermans een 3D-geprinte jurk. "We zoeken allemaal naar alternatieven voor de huidige kledingproductie, want zo kan het niet langer."

Experimenteren
Kledingliefhebbers kunnen misschien nog niet zoveel met een 3D-geprinte jurk, een jurk van fietsbanden of kiemgroenten, maar deze experimenten zijn wel het begin van een nieuwe fase in de bekritiseerde kledingindustrie. "De auto is ook niet zomaar uitgevonden. Daar zijn vele stappen aan voorafgegaan." Ze experimenteren daarom gewoon verder.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2785 stemmen