Volledig scherm
© Enschede

Nieuw boomkikkerparadijs in ’t Stroink in Enschede

Boomkikkers moeten zich vrij kunnen bewegen tussen het Aamsveen in Glanerbrug en het Witteveen in Buurse. Om dat doel te bereiken zijn nog veel meer kikkerpoelen nodig tussen beide natuurgebieden. Donderdag opende Landschap Overijssel een grote basisbiotoop voor de kikkertjes precies tussen beide natuurgebieden in.

De hoeveelheid poelen is indrukwekkend. Alleen al in de Zuid-Esmarke liggen er 101. In dertig jaar tijd hebben zich daar 150 roepende mannetjes gevestigd. Twee roepende mannetjes zijn er al gespot in de nieuwe buitenmaatse kikkerpoel precies tussen de landgoederen ’t Stroink en Het Smalenbroek. Een gulle gift van AkzoNobel maakte het mogelijk de poel, of beter de basisbiotoop, te graven. Donderdag werd het boomkikkerparadijs officieel geopend door Anita Harperink en Jan Willem ten Cate, beiden werkzaam bij Akzo. De laatste is ook enthousiast betrokken bij allerlei andere natuurprojecten.

Het is de bedoeling dat de boomkikkers zich zonder obstakels tussen het Aamsveen in Glanerbrug en Witteveen in Buurse kunnen verplaatsen. Juist daarom is de basisbiotoop aangelegd, die volgens beheerder Harry Koster van het Landschap Overijssel precies tussen Aamsveen en Witteveen ligt. Om vissen, libelles en roofkevers geen kans te geven de eitjes van de kikkers op te eten, kan de poel worden ontwaterd. De vrijwilligers van natuurclub EnHOe krijgen zo de kans ongerechtigheden te verwijderen.

  TV Enschede FM ging met Harry Koster van Landschap Overijssel naar de kikkerpoel toe. Bekijk de video hierboven.

www.tvenschedefm.nl

poll

Bussen in heel Oost-Nederland krijgen blauw-paars-groene kleuren

Bussen in heel Oost-Nederland krijgen blauw-paars-groene kleuren

  • Wat een geldverspilling, het Twents-rood is toch mooi? (53%)
  • Goede keuze, één huisstijl vergroot de herkenbaarheid (5%)
  • Laat de provincie liever investeren in betere ov-verbindingen (42%)
1130 stemmen