Volledig scherm

Nieuwe Deense keten: 'Enschede dé winkelstad van Oost-Nederland'

ENSCHEDE - De Deense keten Søstrene Grene komt naar Enschede. De winkel in woonaccessoires, speelgoed, hebbedingetjes en doe-het-zelfartikelen vestigt zich aan het Van Heekplein 98 in de nabijheid van Primark, in het pand waar eerder Men at Work zat. De winkel verwacht in november open te gaan. 

Ondertussen is de werving van personeel, een filiaalmanager en winkelmedewerkers, al in volle gang

Søstrene Grene is pas in 2012 neergestreken in Nederland en heeft hier nu zes vestigingen, in Zwolle, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Den Haag. De keuze om in Enschede ook een filiaal te openen heeft onder andere te maken met het Duitse achterland, zegt Pieter van der Land van Søstrene Grene Nederland. "We hebben in Duitsland nog maar één winkel, in Hamburg."

Bovendien, geeft hij aan, "is Enschede dé stad voor Oost-Nederland, zeker op winkelgebied."

Toegevoegde waarde
De gemeente op haar beurt is blij met de komst van de Denen naar Enschede. In een gesprek met het tijdschrijft Binnenlands Bestuur liet Duco Hoek weten dat de gemeente meer Scandinavische ondernemers naar het centrum wil halen. Hoek is accountmanager van het gemeentelijk Ondernemersloket voor de detailhandel in de binnenstad.

Volgens hem zijn de typisch Scandinavische stijl en - winkelformules aantrekkelijk voor de Nederlandse binnensteden. "Ze zijn anders dan de bekende ketens die je in elke binnenstad ziet en voegen iets toe aan het bekende centrumbeeld met de Hema's en de Blokkers. Met alle respect voor die ketens overigens."

Flying Tiger in de Klanderij is de eerste Deense winkelketen die in het Enschedese stadscentrum neerstreek, mede dankzij de inspanningen van de gemeente. Volgens Hoek zijn er meer contacten met Scandinavische ondernemers. Namen kan hij niet noemen, omdat het nog om verkennende gesprekken gaat. "Maar we hebben wel een wensenlijstje."

Enschede benadert ondernemers in Scandinavië bijvoorbeeld naar aanleiding van consumenten op sociale media. Als consumenten enthousiast reageren over een bepaalde winkel, kan dat aanleiding zijn om contact te zoeken met de directie en een bidboek uit Enschede te sturen. Een collega van Hoek met Scandinavische roots neemt zelfs altijd een paar exemplaren mee als zij met vakantie naar haar geboorteland gaat.

Als een bedrijf uiteindelijk bereid is naar Twente te komen, schakelt dat meestal een lokale vastgoedadviseur in om een geschikt pand te zoeken. Dat heeft ook Søstrene Grene gedaan.

Lonken naar Britse ketens
Behalve naar Scandinavische winkels lonkt Enschede naar Britse ketens, liet Hoek in Binnenlands Bestuur weten. Niet omdat die qua assortiment en formule zo onderscheidend zijn, maar meer omdat veel kapitaalkrachtige, niet-Europese multinationals hun Europese hoofdkantoor in Engeland hebben.

Een voorbeeld is kleding outletketen TK Maxx, behorend tot TJX Europe, dat weer onderdeel is van het Amerikaanse TJX Companies. TK Maxx zou aanvankelijk in de vroegere Hema komen, later werd de oude V&D genoemd. Volgens de laatste geruchten zou TK Maxx nu in beeld zijn voor de Zuidmolen.

TV Enschede FM sprak met Rob Duursma, voorzitter van Winkelhart Enschede. Beluister het fragment hier.© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1438 stemmen