Volledig scherm
Buren helpen Peter de Reus met opknappen van de tuin © Reinier van Willigen

Noaberhulp uit pure noodzaak in Enschede: buren kappen ‘jungle’ invalide buurman

ENSCHEDE – Brandnetels en struiken in de hoektuin, hartje Enschede, waren zo hoog opgeschoten, dat passanten alleen de voetbalcap van bewoner Peter de Reus erboven uit zagen steken. Het leidt tot noaberschap uit noodzaak.

Peter de Reus kreeg zijn honk aan de Julianastraat in de herfst van 2005. Een aangepaste woning in de wijk Tattersall. Hij lijdt aan spierdystrofie en is moeilijk ter been. Buiten ligt iets van 100 vierkante meter tuin. De Reus zegt dat hij van meet af bij De Woonplaats heeft aangegeven dat hij de buitenplaats niet kan onderhouden. "Ik heb zelf gezegd: Gooi er maar een laag beton in. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd."

Fluiten naar centen
Na jarenlang gesteggel met de huurbaas, woningcorporatie De Woonplaats, stropen zes buren nu de mouwen op. "We voerden al zes otto's met groenafval af," vertelt bovenbuurvrouw Diana Bos (39). De buren kwamen in actie nadat De Woonplaats alle wijkbewoners een bijdrage toezegde: voor de verwachte overlast bij de renovatie die eraan zit te komen. Tegen De Reus zou zijn gezegd dat hij kan fluiten naar die centen; zijn bijdrage zou gebruikt worden om de 'jungle' voor zijn deur te kappen.

‘Geen reactie’
Peter de Reus heeft, nadat was geklaagd over de wildernis voor zijn deur, niet gereageerd op brieven van de woningcorporatie. "We kregen geen reactie", zegt woordvoerster Kristy Nijland van De Woonplaats. Kort nadat De Reus de aangepaste woning betrok, is hem meegedeeld dat hij zelf verantwoordelijk is voor de tuin, zoals elke huurder. De woordvoerster herkent zich niet in de opmerking over de onkostenvergoeding. "Daar heeft iedereen recht op." De Woonplaats heeft hem uitgenodigd in augustus om tafel te komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
281 stemmen