Volledig scherm
De noabermarkten, die de Hengelose koopzondagen opsierden, zijn verleden tijd. © Carlo ter Ellen

Noabermarkten geschrapt in centrum Hengelo

HENGELO - De Noabermarkten, die de koopzondagen sinds oktober 2014 opsieren, zijn een stille dood gestorven. De laatste stond eind deze maand op de agenda, maar die is ook geschrapt. Het aantal deelnemers liep gestaag terug, de bezoekers bleven weg: een vicieuze cirkel.

„En misschien is de formule ook wel uitgewerkt”, zegt woordvoerder Richard Blokhuis. De markt met streekproducten begon destijds opgewekt, vijftig handelaren uit de wijde regio hadden zich gemeld. Dat aantal is inmiddels flink teruggevallen. De noabermarkt trok altijd 25 tot 30 deelnemers. „Maar aan het eind, in juni, waren dat er nog twaalf, dertien.” Minder kooplieden, minder bezoekers: het werd een negatieve spiraal, constateert hij.

Stekker eruit

Centrummanager Gerard Veldhof zegt dat de SCH zelf de stekker uit de noabermarkt heeft getrokken. „Er zijn minstens dertig tot veertig kramen nodig. Als de organisatie dat niet kan waarmaken, dan moet je ermee stoppen. Jammer.”

Hip en Handgemaakt

Ook de jaarlijkse markt Hip en Handgemaakt is geschrapt. Het creatieve evenement stond in de afgelopen vijf jaar in het Prins Bernhardplantsoen en zou op koopzondag 25 september voor het eerst op het marktplein plaats hebben.

Zestig

Op verzoek van de organisatie, zegt Veldhof. „Ze zouden met zestig kramen komen en daar was het plantsoen te klein voor. Het zou daarom het marktplein worden, samen met de noabermarkt. Nu zijn er blijkbaar veel te weinig aanmeldingen.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1218 stemmen