Volledig scherm
Er zijn nog twee boorputten van AzkoNobel lek, zo blijkt uit onderzoek van het bedrijf. Foto: Lars Smook

Nog 2 boorputten AkzoNobel in Enschede lek

ENSCHEDE - Er zijn nog twee boorputten van AzkoNobel lek, zo blijkt uit onderzoek van het bedrijf. De twee maken onderdeel uit van de vier boorputten, die nader onderzocht werden, nadat aan het licht kwam dat put 335 aan de Zwartevennenweg lek is.

Een van de twee lekke putten ligt naast put 335. Deze put (336) is eveneens van 1987 en reikt tot een diepte van 444 meter. De andere ligt er eveneens in de buurt, aan de Hofdijk. De put (nummer 330) dateert van oktober 1986 en reikt tot een diepte van 465 meter. Het is nog niet duidelijk of er op deze twee locaties ook sprake is van verontreinigingen. Ook de status van de twee andere putten die nader onderzocht worden, is nog niet duidelijk.

Voorbarig
AkzoNobel wil de resultaten niet bevestigen en noemt publicatie ‘voorbarig’. ,,Wij hebben nog niet het definitieve resultaat van het onderzoek. Zodra wij het definitieve resultaat hebben, zullen wij dat communiceren aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het bevoegd gezag. Naar verwachting is dat begin volgende week”, aldus een woordvoerster.

Boorput 335
De vier putten vertonen grote overeenkomsten met boorput 335, waarvan minister Kamp op 23 juni meldde dat deze lek was. Dat is de reden dat ze nader onderzocht worden. De lekkage bij boorput 335 deed zich voor op twee plekken bij schroefverbindingen tussen de pijpen, op 54 en 97 meter diepte. Eind jaren tachtig is daardoor 11.000 liter diesel en 21.000 liter pekel weggelekt.

Kamp kondigde ook aan dat het Staatstoezicht op de Mijnen alle 550 boorputten van AkzoNobel aan een onderzoek zou onderwerpen. Deze week meldde Kamp aan de Tweede Kamer dat hij pas na het zomerreces meer informatie zou verstrekken.

Camera
Bij het controleren van de putten werd er water in de pijpen gepompt en vervolgens onder druk gebracht. Omdat de druk vervolgens daalde kon geconstateerd worden dat er sprake was van een lekkage. Met een camera kan daarna de locatie van de lekkage worden bepaald.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (25%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (41%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
44 stemmen