Volledig scherm
© ANP

Nokia gaat drones testen in Twente

ENSCHEDE - Nokia komt naar Twente en wordt technologiepartner van Space53, het test- en ontwikkelcentrum voor drones dat maandag op het luchthaventerrein de deuren opent.

De telecomfabrikant gaat het vliegveld frequent gebruiken om verkeers- en veiligheidssystemen te testen. Deze systemen heeft het bedrijf ontwikkeld voor een veilig gebruik van het luchtruim door drones. Het is de bedoeling dat de systemen verder worden uitgerold over Europa. De meerjarige samenwerkingsovereenkomst wordt maandag getekend. Nokia heeft voor Twente gekozen vanwege de ruimte en de aanwezige kennisinstellingen.

Tonnen
In eerste instantie is met het partnerschap een investering van enkele tonnen gemoeid, te dragen door Space53 en het Finse telecombedrijf. In het begin zal Nokia het luchthaventerrein regelmatig afhuren voor het testen van de droneveiligheidssystemen. Op termijn wordt een fysieke vestiging van Nokia in Enschede niet uitgesloten. „We zijn enorm blij en trots dat we met Nokia een grote wereldspeler aan ons hebben weten te binden”, zegt Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions, het Enschedese bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van robotica en drones en een van de deelnemers is in Space53.

Veiliger
Nokia heeft het Unmanned Aerial Vehicle Traffic Management ontwikkeld om drones veilig te kunnen laten vliegen. De onbemande luchtvaartuigen zijn in dat geval door het bedrijf voorzien van gps-navigatie en een mobiele internetverbinding (4G). Het systeem zal volgens Nijenhuis in Twente verder worden ontwikkeld. „Het luchtruim wordt voortdurend afgezocht door het systeem. Daardoor wordt een veel veiliger gebruik van dat luchtruim mogelijk.”

Het veilig vliegen met drones dient meerdere belangen. „Veiligheidsdiensten maken steeds meer gebruik van drones, denk aan brandweer en politie bij calamiteiten. Maar ook bij het economisch gebruik van drones, zoals logistiek en pakketbezorging, zijn deze systemen van grote betekenis.”

Blij
Patrick Welman, wethouder in Enschede en bestuurder van gebiedsontwikkelaar ADT, is blij met deze samenwerking. „Het is prachtig als een bedrijf met deze achtergrond en reputatie Twente als een ideale testlocatie ziet. Nokia heeft een groot netwerk in de technologiesector waar we als Twente en Technology Base veel profijt van kunnen hebben.

Poll

Overlast eikenprocessierups in Twente verdrievoudigd

Overlast eikenprocessierups in Twente verdrievoudigd

  • Onbegrijpelijk, gemeenten hadden vol op preventie moeten inzetten (82%)
  • Overdreven gedoe! Blijf gewoon uit de buurt, dan is er niks aan de hand (10%)
  • Het diertje lijkt niet uit te roeien, we moeten er maar aan wennen (8%)
1860 stemmen