Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Noodopvang Getfertsingel in Enschede telt bijna 100 bewoners

ENSCHEDE - De noodopvang aan de Getfertsingel telt momenteel 95 bewoners. Daar komen er volgens locatiemanager Remko Kootstra een dezer dagen nog twintig bij. En daarmee is de huidige opvangcapaciteit van 300 vluchtelingen bij lange na nog niet bereikt. Volgende maand wordt die capaciteit uitgebreid met nog eens 200 plekken aan de achterzijde van het pand.

Bijna de helft van de bewoners van de noodopvang is vrouw en dat is volgens Kootstra uitzonderlijk veel. Normaal gesproken is een derde van de populatie vrouw. Kinderen zijn er daarentegen weinig. „Dat is een landelijke tendens”, weet Kootstra. „Een gezin maakt namelijk niet zo snel in een bootje de overtocht naar Europa.”

Syriërs
De ernstige situatie in Syrië wekt al snel de indruk dat de noodopvang vooral bewoond wordt door Syriërs. Maar dat beeld klopt niet, volgens Kootstra. Hij neemt plaats achter zijn computer en scrollt door de lijst met namen van de bewoners en hun afkomst. „Bijna een kwart komt uit Syrië. De overige mensen zijn afkomstig uit onder andere Afghanistan, Algerije, China, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Libië, Kenia, Nigeria en Soedan.”

AZC Eschmarkerveld
Het uitgangspunt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is dat deze bewoners doorstromen naar het nog te bouwen asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld. Die bouw is door overheidsingrijpen weer met een maand vertraagd.

Voetballes
De vluchtelingen kunnen op voetballes bij Sportclub Enschede, die in samenwerking met het COA elke dinsdag een voetbaltraining aanbiedt. De eerste training start deze dinsdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

René Hake weg als trainer FC Twente

René Hake weg als trainer FC Twente

  • Terecht, Twente presteert ondermaats en als trainer was hij verantwoordelijk (20%)
  • Onzinnig besluit. Een andere trainer laat deze ploeg echt niet beter presteren (33%)
  • Iedereen wil toch Verbeek? En stel dan direct Rutten als technisch directeur aan! (47%)
2964 stemmen