Volledig scherm
© Thinkstock

Nutteloze gymzaal in Enschede kost gemeente een ton

ENSCHEDE - De gymzaal aan Het Stroink had eigenlijk al een paar jaar geleden tegen de vlakte gemoeten. Het wijkorgaan Bewoners Team Stroinks landen (BTS) wilde dat voorkomen en nam het gebouw over. Toch kostte de gymzaal de gemeente na overdracht bijna 100.000 euro. En daarmee is het verhaal niet uit: de zaal is nu onbruikbaar en de exploitatie ervan te duur voor BTS. De Stroinkshal wordt teruggegeven aan de gemeente, die het nu alsnog gaat slopen.

Het BTS wilde een wijkgymzaal maken van het gebouw naast de basisschool Het Stroink, die ze in september 2014 hebben overgenomen. Het BTS werd geconfronteerd met achterstallig onderhoud en later bleken ze ook niet verzekerd te zijn. Na het uitvoeren van meerdere reparaties drong BTS aan op aanvullend bouwkundig onderzoek. Er is nog 60.000 euro nodig om de hal veilig en bruikbaar te maken, maar dat kan het wijkorgaan niet betalen.

Kosten
SP-fractieleider Annelies Futselaar wilde weten of de gemeente op de hoogte was van de verborgen gebreken. De gemeente heeft namelijk 99.500 euro aan kosten gemaakt, dit was voornamelijk voor reparaties. Een groot deel van de kosten (67.500 euro) is uit wijkbudgetten gehaald en uit het Project Stroinkslanden, dat samen met de corporatie De Woonplaats werd gedragen.

Coulance
Het college zegt dat de gemeente niet in gebreke was. Alle bekende informatie over belasting, energieverbruik en onderhoud is aan BTS verstrekt. Bovendien werd het wijkorgaan geadviseerd verzekeringen af te sluiten. Dat de gemeente na overdracht nog bijna een ton bijdroeg aan de Stroinkshal gebeurde ‘uit coulance’.

Makkelijk
Futselaar vindt dat de gemeente zich er wat makkelijk van af maakt. „Zo’n bouwkundig onderzoek zou je als gemeente ook kunnen doen voordat je een pand overdraagt.” Ze vindt het raar dat er zo veel geld is uitgegeven aan de hal, vooral omdat er wijkbudgetten in zijn gestoken. De SP stelt de zaak in commissies verder ter sprake, ze zijn benieuwd of de gemeente altijd zo werkt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (19%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
367 stemmen