Volledig scherm
De metamorfose van het oude Gebouw 16 van Stork. Architect Gooike Polstma ontwierp units voor de Bed & Breakfast, de eetzaal en de woning op het dak. In de hal is plaats voor zestig antieke auto's. © Gooike Postma Architecten

Oldtimers in Stork-gebouw 16 in Hengelo

HENGELO Een oude bedrijfshal van Stork , Gebouw 16 bij het Esrein, krijgt een tweede leven als onderkomen en expositieruimte van oldtimers. Er komt ook een bed&breakfast bij. Initiatiefnemer René Haafkes gaat er zelf boven wonen met zijn gezin. Hij wil het complex in het najaar openen.

Gebouw 16 bestaat in feit uit twee hallen. Ze zijn ruim genoeg voor zestig klassiekers en oldtimers. Eigenaren van zulke oude wagens kunnen er ruimte huren. Dat is aantrekkelijker dan een verborgen bestaan in garageboxen, zoals nu vaak het geval is, weet Hengeloër Haafkes, internationaal opererend ondernemer in de autobranche.

Beveiligd

De eigenaren beleven er zo veel meer plezier aan, meent hij. „De wagens staan goed onderdak, de hallen zijn beveiligd, je kunt je oldtimer laten bewonderen door andere liefhebbers, je kunt er sleutelen of dat laten doen door monteurs.” Er hebben zich al verschillende oldtimer-bezitters gemeld, zegt Haafkes.

Levend museum

Hij heeft al een beeld van het sfeertje straks: „Met bijvoorbeeld veel gezelligheid op de zaterdagochtend, als de eigenaren bij elkaar komen. Want het moeten wél mensen met passie zijn, die ook wel eens met hun klassiekers de weg op gaan. Gebouw 16 moet een levend museum worden. Het kan ook een mooie startlocatie voor klassieke rally’s of toertochten worden.”

Units

Ooit moet hier Woonstad Noord verrijzen, maar voorlopig zal dat niet gebeuren. Vanwege dat mogelijk tijdelijke karakter ontwierp architect Gooike Postma een complex met verplaatsbare units voor vier bed & breakfastkamers, een ontbijtzaal en een woning op het dak. „Als we moeten we verhuizen, dan pakken we de units met de hijskraan op en zetten ze elders neer”, zegt Haafkes.

B&B

Hij kwam op het idee via zijn echtgenote, Monique Heijne, eigenaar van een 43 jaar oude VW Kever cabriolet. Zij gaat de bed & breakfast runnen. Daar is behoefte aan in Hengelo, volgens Haafkes: „Er is hier een tekort aan hotelkamers vanwege de groeiende toeristische markt door de grijze golf. En bedrijfsrelaties die hier wat langer verblijven, willen niet altijd in een hotel zitten.”

poll

Hoera! De Otto in Hengelo komt weer terug

Hoera! De Otto in Hengelo komt weer terug

  • Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald (66%)
  • Ik vind het geen probleem mijn afval weg te brengen als dat goedkoper is (25%)
  • Het is sowieso een lelijk ding, tijd voor wat nieuws (9%)
1264 stemmen