Volledig scherm
De boerderij van Johan Harink in Oele. © Frans Nikkels

Onderzoek CDA-raadslid Hengelo vergt meer tijd

HENGELO - Het integriteitsonderzoek in de kwestie rond het Hengelose CDA-raadslid Johan Harink vergt meer tijd dan gepland. De uitkomsten worden niet eerder verwacht dan in september.


Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), in opdracht van burgemeester Sander Schelberg. BING verwachtte aanvankelijk het onderzoek nog voor de zomervakantie te kunnen afronden. „Maar dat gaan ze niet redden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Medewerkers hebben inmiddels al een aantal betrokkenen geïnterviewd. Mede naar aanleiding daarvan hebben de onderzoekers de gemeente om aanvullende documentatie gevraagd. Daar wordt nu aan gewerkt. Mogelijk leidt dat nog weer tot nieuwe interviews. Een andere vertragende factor is de vakantieperiode, waardoor niet iedereen beschikbaar is.

Opspraak
CDA-fractievoorzitter Johan Harink raakte eerder dit jaar in opspraak. Hij heeft illegaal gebouwd op het erf van zijn boerderij in Oele en daarmee bouw- en milieuvoorschriften genegeerd. Dat is vastgesteld bij een spoedinspectie van de gemeente. Verder was hij mogelijk betrokken bij de asfaltering van een zandweg naast de boerderij. Dat gebeurde zonder vergunning en op kosten van de gemeente.

Belanghebbende
Centraal in het onderzoek van BING staat het bestemmingsplan buitengebied. In 2010 trad Harink op als woordvoerder van zijn fractie bij de vaststelling van dat bestemmingplan, zonder dat collega-raadsleden wisten dat hij belanghebbende was. Daarmee zou Harink in strijd met de Gemeentewet hebben gehandeld. In een actualisatie van dat plan was een bouwblok op zijn erf ingetekend, zonder dat daarvoor de formele procedure was gevolgd.

Afstand
In het BING-onderzoek worden ook de rollen van andere betrokkenen (zowel ambtelijk, politiek als bestuurlijk) onder de loep genomen. In afwachting van de resultaten van het onderzoek heeft Harink tijdelijk afstand gedaan van het fractievoorzitterschap. Vicevoorzitter Ben van Veen neemt de taken waar, samen met raadslid Maureen Muller.

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (58%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (27%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (15%)
310 stemmen