Volledig scherm
Joke Mengerink kreeg 140.000 euro voor advies © Emiel Muijderman

Onderzoek naar verdacht hoge advieskosten Carint

ENSCHEDE - Het CIBG doet onderzoek naar hoge advieskosten en ontslagvergoedingen bij zorginstelling Carintreggeland.

Die zijn mogelijk in strijd met de Wet Normering Topinkomens (WNT). De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid Martin van Rijn heeft om dit onderzoek gevraagd.

'We zijn integer'
Hij doet dit naar aanleiding van vragen van de SP, die vermoedt dat Carintreggeland de regels voor ontslagvergoedingen heeft omzeild. Bijvoorbeeld
door topbestuurders na hun vertrek nog een tijd op de loonlijst te houden als adviseur. De partij schets die als ‘enorme oprotpremies’.

Carintreggeland ontkent dat. “Alles is volgens de regels gegaan. We zijn integer”, zegt woordvoerder Leonie Jellema.

140.000 euro voor advies
Het gaat om met name de 140.000 euro die aan de oud-bestuursvoorzitter Joke Mengerink is betaald voor advieswerk, na haar vertrek in 2015.

Mengerink legde haar functie neer, nadat ze het vertrouwen had verloren binnen de instelling. De SP concludeert dat er sprake was van een ‘gedwongen vertrek’ en vindt het verwerpelijk dat zij daarna nog op de loonlijst kon blijven als adviseur. De partij denkt dat zo de ‘wet topinkomens’ is omzeild. “Kunt u de constructie van ‘adviseur’ rechtvaardigen of beoordeelt u dit als oprotpremie?”, wilde SP-kamerlid Renske Leijten onder andere weten.

Laakbaar
De staatssecretaris doet daarover echter geen geen uitspraak en laat het onderzoeken. Van Rijn: “Het omzeilen van die regels acht ik laakbaar. Maar of in deze casus sprake is van omzeiling zal de CIBG als toezichthouder op de WNT moeten bepalen.”

De CIBG zal dan tevens de betalingen aan twee andere vertrokken toezichthouders onderzoeken. Freek Linnebank en Wim Briggeman. Zij vertrokken ook in 2015 en kregen eveneens doorbetaald als adviseur.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
312 stemmen