Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

Onderzoek naar verdachte dood in 't Bouwhuis in Enschede

ENSCHEDE - De politie onderzoekt het overlijden van een bewoner van ’t Bouwhuis in Enschede. Er zou sprake zijn van een onnatuurlijke dood. De politie houdt rekening met een misdrijf.

In de instelling voor verstandelijk gehandicapten is de bewoner op dinsdagmiddag rond 15.00 uur in zijn woonruimte buiten bewustzijn gevonden door personeel. Hij lag op de vloer en zijn toestand was kritiek. De man van 76-jaar is ter plekke gereanimeerd. De bewoner is later die avond in het ziekenhuis overleden. De politie gaat uit van een onnatuurlijke dood.

Autopsie
De politie heeft autopsie laten doen, maar dat onderzoek heeft nog geen zekerheid gegeven wat er gebeurd is. “Er kan sprake zijn van een ongeluk, maar ook van een misdrijf. We weten het op dit moment nog niet. Onderzoek heeft nog geen duidelijkheid gegeven”, aldus politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. Het lichaam is inmiddels wel vrijgegeven voor de familie.

Onderzoek
Na het overlijden in het ziekenhuis heeft de politie dinsdagavond rond de woning van de man en directe omgeving een groot onderzoek in gang gezet. Er is met een politiehelikopter over de omgeving gevlogen om foto’s te maken van het complex en het gebied. Maandag werd in de directe omgeving van ’t Bouwhuis nog een buurtonderzoek gedaan. Omwonenden is gevraagd of zij die dag rond 15.00 uur iets bijzonders of verdachts hebben gezien.

Kwetsbare mensen
Het onderzoek op het complex zelf, direct na het overlijden, had de nodige voeten in de aarde. In de instelling wonen door hun verstandelijk beperking kwetsbare mensen. Om de onrust voor de bewoners uit hetzelfde getroffen paviljoen zo veel mogelijk te beperken, zijn zij van het complex geëvacueerd. Ze hebben twee nachten op een vakantieboerderij doorgebracht. Inmiddels is iedereen weer terug in hun vertrouwde omgeving.

Gebroken nek
Over de aard van eventuele verwondingen bij de 76-jarige man kan Westerhoff niets zeggen. Onder personeel gaat het verhaal dat er sprake zou zijn van een gebroken nek bij het slachtoffer, wat door een val of een misdrijf kan komen. Sommigen denken dat er mogelijk sprake is geweest van insluiping. De politie gaat op beide zaken niet in. Meer mededelingen worden niet gedaan.

Privacy
Ook de zorginstelling zelf doet over eventuele verwondingen geen mededelingen in verband met privacy van de bewoner en diens nabestaanden. Bestuurder Harry Finkenflügel van de Twentse Zorgcentra, waar ’t Bouwhuis onder valt, zegt ‘zelf geen reden te zien om uit te gaan van een misdrijf’. ”Ik weet niet wat precies voor de politie aanleiding is voor dit onderzoek. Ik zie geen aanleiding om een misdrijf te veronderstellen.”

In- en uitlopen
Een mogelijke insluiping lijkt hem onwaarschijnlijk, maar de bestuurder kan het ook niet uitsluiten. Op veel van de paviljoens kunnen bewoners en personeel in- en uitlopen; niet alle gebouwen zijn met een permanent elektronisch slot afgesloten. “We zijn een open samenleving. Een insluiping is nooit helemaal uit te sluiten. Maar dat is aan de politie om te onderzoeken. Maar zoals gezegd: wij zien geen aanleiding om uit te gaan van een misdrijf.”

Onrust
Het verdachte sterfgeval was tot nu toe niet naar buiten gebracht door de instelling of justitie om geen verdere onrust te veroorzaken bij de cliënten. Juist vanwege hun psychische kwetsbaarheid. Justitie wilde eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten. Flinkenflügel: “Elk overlijden van een medebewoner geeft onrust. Maar als het gepaard gaat met een dergelijk groot politie-onderzoek helemaal. Dat is hen eigenlijk niet uit te leggen. Vandaar dat besloten is een soort ‘vakantie’ in te lassen. Ook dat is al lastig. Normaal gesproken bereid je ze daar ver van te voren op voor. Die tijd was er nu niet. Maar het is goed verlopen.”

IGZ
De instelling heeft het sterfgeval bij de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) gemeld. Er is nog geen intern onderzoek begonnen. “We wachten eerste de bevindingen van de politie af. Het heeft weinig zin om daar met een eigen onderzoek tussendoor te lopen.”

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
18'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (15%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (74%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (11%)
27 stemmen