Volledig scherm

Online Levensalbum moet ouderen in Enschede helpen

ENSCHEDE - Een klassenfoto van vroeger, muziek van tijdens de bruiloft, een geboortekaartje of een video van de zomervakantie. Het zijn voorbeelden van herinneringen die opgeslagen en bekeken kunnen worden in het online levensalbum van Livio en de UT. Na een uitgebreide testfase is het moment daar om ‘de wijk’ in te gaan om ouderen in Enschede te helpen. 

"We weten dat het stimuleren van het geheugen, door bijvoorbeeld herinneringen uit het verleden op te halen, een investering is in de eigen gezondheid", legt psychologe Jojanneke Korte van Livio uit. Het online levensalbum, dat voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek, kan hierbij helpen. Teuntje Elfrink, die als junior onderzoeker aan de Universiteit Twente de taak van coördinator op zich heeft genomen gaat vrijwilligers trainen in het ondersteunen van gebruikers. Elfrink onderzoekt het gebruik van het online levensalbum op het welbevinden van van mensen met (lichte) dementie. 

Niet pluis-gevoel

In eerste instantie worden de pijlen gericht op ouderen in Enschede die het 'niet pluisgevoel' herkennen, of terwijl tekenen van vergeetachtigheid die vaak als eerste door de familie worden herkend. "Wij bieden deze persoon en diens mantelzorger de mogelijkheid een online levensalbum in te richten. Eventueel kan een digitaalvaardige vrijwilliger daarbij assisteren. En voor het daadwerkelijke gebruik stellen we een waaier met voorbeeldvragen ter beschikking om samen herinneringen boven te halen", vertelt Elfrink. 

Identiteit

Het online levensalbum moet volgens Korte iemands identiteit bewaken. "Voor zorgprofessionals is het zeer waardevolle informatie en een kans om patiënten niet als dossier, maar als mens te blijven benaderen." 

Vrijwilligers en deelnemers gezocht

Er worden nog vrijwilligers gezocht die handig zijn met internet, tablets en/of smartphones om te assisteren bij het samenstellen van online levensalbums. Mensen die interesse hebben kunnen contact opnemen met Teuntje Elfrink (t.r.elfrink@utwente.nl). Ook wanneer je als mantelzorger samen met je partner of familielid wilt deelnemen aan dit project mag je mailen naar Teuntje Elfrink. 

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1151 stemmen