Volledig scherm

Ontroerend: iedereen zwaait naar de autistische jongen achter 't hek in Enschede

ENSCHEDE - Rick Smit vraagt zijn Facebook-vrienden 60 seconden van hun tijd. Slechts 60 seconden om kennis te maken met zijn verstandelijk beperkte broer Kevin. 'Hij is die jongen die altijd aan de Oldenzaalsestraat staat, met dat huisje met een afdakje naast zich.' Een dag later lijkt iedereen te weten wie Kevin is.

Door: Mandy de Jong

Kevin is 29, heeft autisme en kan niet praten. De bewoner van 't Bouwhuis heeft het verstandelijke niveau van een kleuter. Rick plaatste deze week een bondige tekst met twee foto's op social media, omdat hij trots is op zijn broer. Moraal van zijn verhaal? Laat iedereen in zijn waarde.

Onwerkelijk
En die boodschap reikt onverwacht ver. "Ik had niet gedacht dat zóveel mensen Kevin herkennen en dat ze zo positief zijn over hem", vertelt Rick. 'Onwerkelijk' noemt hij het feit dat zijn bericht in een dag tijd 6.000 keer is gedeeld. "Er zijn zelfs mensen die vertellen dat ze zich zorgen maken als ze mijn broer niet achter het hek zien. Dat vind ik heel bijzonder."

Even zwaaien
Kevin geniet ervan om langs de grote weg te staan en beleeft al zo'n acht jaar plezier aan de auto's die voorbijrijden. Even zwaaien, misschien reageert er zelfs wel iemand met een claxon. Kevins dag kan dan niet meer stuk. Weer of geen weer, de locatie en het tijdstip zijn van maandag tot en met vrijdag hetzelfde: van 16.00 uur tot etenstijd staat Kevin bij het huisje met het afdakje, achter het hek.

Fans
In al die jaren dat Kevin hier al achter het hek staat, heeft hij een schare fans opgebouwd. Dat blijkt uit de vele reacties op Facebook. Toch schrijft Rick in zijn bericht dat het risico op vervelende voorvallen groter wordt naarmate de temperaturen stijgen, want er maken dan meer fietsers gebruik van het aangrenzende pad.

Roept Rick met zijn goedbedoelde bericht nu niet juist de problemen over zich af? "Nee, er zijn meer dan 6.000 mensen die nu weten dat Kevin mijn broer is en er zijn zoveel voorbijgangers die hem steunen", klinkt het overtuigd. Zijn ouders, die achter de publicatie van het bericht staan, ontdekten het pas toen het al 3.500 keer was gedeeld. Zie verdere verspreiding dan nog maar eens tegen te houden.

Doel bereikt
Het effect van social media is deze middag direct zichtbaar. Automobilisten claxonneren als teken van herkenning. Een vrouw springt bij het zien van Kevin van haar fiets. "Ik heb dat bericht op Facebook gezien", roept ze. De vrouw groet Kevin dagelijks, ook al krijgt ze geen enkele respons. "Het bericht op Facebook ontroert mij. Ik vind het zo mooi dat een broer dit schrijft." Ze roept Kevin naar zich toe en geeft hem een hand over het hekwerk. Rick heeft zijn doel bereikt.

Volledig scherm
Rick Smit heeft een oproep op FB gedaan om zijn verstandelijk beperkte broer Kevin zijn gang te laten gaan © Frans Nikkels

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
381 stemmen