Volledig scherm
© Domain Vastgoed

Ook twijfels bij politiek Hengelo over woontoren op badhuis

HENGELO - Een versnelde procedure, prima. Maar dat is geen garantie dat de Hengelose gemeenteraad later ook inhoudelijk akkoord zal gaan met de plannen van projectontwikkelaar Aard van Alsté voor het oude badhuis en de voormalige Ariënsschool aan de Oldenzaalsestraat. Vooral de hoogte vormt een punt.

De Hengelose projectontwikkelaar kocht het badhuis en de Ariënsschool eind vorig jaar van woningcorporatie Welbions. Van Alsté wil beide monumentale gebouwen restaureren. Bovenop het badhuis komt een 31 meter hoge woontoren, met dertig koopappartementen. In de naastgelegen Ariënsschool worden tien huurappartementen gerealiseerd. Volgens Van Alsté hebben zich al 180 belangstellenden gemeld.
Om tijd te winnen, willen B en W op verzoek van de projectontwikkelaar de zogenaamde coördinatieregeling toepassen. Normaal wordt een omgevingsvergunning pas aangevraagd, nadat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan heeft vastgesteld. Door de coördinatieregeling toe te passen, worden die twee procedures als het ware in elkaar geschoven. Op 6 juli neemt de gemeenteraad daarover een besluit. Maar dat is niet meer dan een formaliteit, zo bleek dinsdagavond uit de reacties op de politieke markt. Nagenoeg alle fracties zullen het collegevoorstel steunen. „Laten we niet langer kakelen, laten we nu eieren leggen”, sprak Roel Kok (VVD).

Verzet

Omwonenden verzetten zich tegen de plannen. Zij hebben zich verenigd in de ‘Stichting Hoogbouw van Domain is voor de buren niet zo fain...’. Namens de stichting deed Jan den Boer een beroep op de raad om niet in te stemmen met een versnelde procedure. „Laten we eerst een totaalplan maken en dan een beslissing nemen.” Die oproep vond dus geen gehoor. Maar diverse fracties toonden wel begrip voor de bezwaren. Zij vroegen zich af of er geen alternatieven mogelijk zijn. Zoals het voorstel van het Cuypersgenootschap om de toren niet op maar naast het badhuis te bouwen. Maar Van Alsté wees die suggestie af. Het zou weliswaar goedkoper zijn, maar daarmee zou het badhuis nog steeds geen duurzame invulling krijgen.
De coalitiepartijen waagden zich nog niet aan een oordeel. De oppositiepartijen VVD, ProHengelo en Lokaal Hengelo waren een stuk enthousiaster over de plannen. Voor hen telt de redding van de twee in verval geraakte monumenten zwaarder dan de bezwaren van de omwonenden.

Live Voetbal

home logo AZAZ
20:00
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (60%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (28%)
207 stemmen