Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Opdrachtgeefster moordmissie naar Enschede vrijgesproken

ALMELO/ENSCHEDE - De vermeende opdrachtgeefster voor het doden van de 25-jarige Mustafa Kanat, zijn ex-vrouw Ellen G. (23), tegen wie 15 jaar was geëist, is vrijgesproken. Er was 15 jaar cel tegen de Brabantse geëist. ,,Alleen het wensen van de dood is van onvoldoende gewicht'', besliste de Almelose rechtbank deze vrijdag.

De uitvoerders van de missie, waarbij Kanat werd doodgestoken, zijn veroordeeld tot aanmerkelijk lagere celstraffen dan geëist. Het misdrijf met fatale afloop wordt door drie Almelose rechters aangemerkt als doodslag, niet als moord (met voorbedachte rade) zoals officier van justitie Marc Lousberg stelde.

Voogdij-strijd
De rechters hebben begrepen dat de Brabantse, na een verloren voogdij-strijd om hun dochtertje, opmerkte dat Kanat beter dood kon zijn. Die opmerking is onvoldoende voor een veroordeling. Haar Belgische vriend Mike M. (26) en zijn landgenoot Glen Q. (20) togen vrijdagavond 27 september 2014 van Bergen op Zoom naar Enschede. Voor de flat van Kanat aan de Fazantstraat kwam het tot een confrontatie en werden messen getrokken. De rechters kunnen niet bepalen wie van beiden de dodelijke steken aan het slachtoffer heeft toegebracht.

9.700 euro schadevergoeding
Mike M., die een gedeeltelijke bekentenis over de gezamenlijke trip naar Twente aflegde, is veroordeeld tot 11 jaar. De eis 13 jaar. Glen Q., die ontkende de uitvoerder van de liquidatietocht naar Twente te zijn, kreeg 11 jaar cel. Ook tegen hem was 15 jaar gevorderd. De daders moeten de nabestaanden ruim 9.700 euro schadevergoeding betalen.

Vrijgesproken 
Moeder Maria G. (50) zou adviezen aan de uitvoerders hebben gegeven, bijvoorbeeld om hun haar te knippen en hun telefoons bij haar thuis in Bergen op Zoom te laten. Zij was, lopende de strafzaak, voorlopig op vrije voeten gesteld. Net als haar dochter is zij vrijgesproken van medeplichtigheid. Er was 2,5 jaar geëist.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
EINDE
0-4
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1565 stemmen