Volledig scherm
© Dreamstime

Oplichtersduo uit Enschede richt voor duizenden euro’s aan schade aan

ENSCHEDE/MARBELLA - De politie doet onderzoek naar oud-Enschedeër Henk B. (47) en zijn schoonvader Jan te R. (72) uit Enschede. Tegen het duo zijn verschillende aangiftes wegens oplichting gedaan.

B. is sinds half juni verdwenen uit Marbella, waar hij met zijn gezin sinds 2010 woont. De oud-Enschedeër wordt door zijn landgenoot Toon van de Wiel beschuldigd van oplichting. B. bemiddelde bij de overname van een horecabedrijf en liet koper Van de Wiel 90.000 euro van de koopsom overschrijven naar het bankrekeningnummer van zijn schoonvader, Jan te R. Omdat de banken niet meer controleren of het rekeningnummer en de naam van de begunstigde wel overeenkomen, lukte deze truc zonder problemen. Jan te R. (72) heeft tot op heden geweigerd het geld terug te storten.

Bemiddelaar
Daarna deed ook de Duitse stuntman Peter Wicke, die in Marbella op zoek is naar financiers voor een nieuwe film, aangifte tegen B. De Tukker zou hem enkele duizenden euro’s afhandig hebben gemaakt door zich als ‘bemiddelaar’ voor te doen, terwijl hij helemaal geen contacten had met financiers.

Opspraak
Henk B. streek in 2010 met zijn vrouw en zoon neer aan de Costa del Sol, nadat hij in Twente als hypotheekadviseur in opspraak was geraakt. Twaalf aangiftes leidden door geblunder bij de politie echter niet tot een veroordeling.

Bankbreuk
B. was tussen 2013 en 2015 terug in Nederland twee bedrijven op te richten met katvangers als bestuurder, waaraan hij feitelijk leiding gaf. Uw Advies in Veenendaal ging failliet. De curator deed aangifte wegens ‘bedrieglijke bankbreuk’. Volgens curator Aniek Gielen liet B. zijn personeelsleden gemiddeld circa 17.000 per persoon betalen voordat ze bij hem aan de slag mochten. De 22 werknemers zagen er geen cent van terug.

Nooit een klus
Zes oud-werknemers van Van der Meer Investeringen, een bemiddelingsbureau in verhuur van luxe appartementen aan de Costa del Sol, deden eveneens aangifte. Ook zij moesten zelf tussen de 5.000 en 15.000 euro investeren voordat ze bij het bedrijf aan de slag konden, maar kregen nooit een klus.

Privé-detective
Veel gedupeerden willen graag weten waar Henk B. en zijn schoonvader Jan te R. verblijven, want in Marbella is B. al twee maanden niet meer gesignaleerd. Ondernemer Gerard Grootte Bromhaar uit Hengelo schakelde privé-detective Jan Paalman uit Rijssen in om de verblijfplaats van B. te achterhalen.

Met cheque vandoor
Grootte Bromhaar zegt nog 35.000 euro tegoed te hebben van B., die een cheque ter waarde van 41.000 euro van hem zou hebben gestolen. “Ik zou met die cheque een aanbetaling doen voor aankoop van een appartement in Marbella, maar mijn adviseur B. ging er, toen ik even naar het toilet was, mee vandoor. Hij heeft later een schuldbekentenis getekend, maar ik heb slechts één keer 6.000 euro terugbetaald gekregen en daarna niets meer.”

poll

Enschede krijgt tientallen extra agenten, platteland blijft achter

Enschede krijgt tientallen extra agenten, platteland blijft achter

  • Mooi, dit vergroot mijn gevoel van veiligheid (10%)
  • Geen overbodige luxe na alle geweldsincidenten in de stad (54%)
  • Krom, op het platteland is ook genoeg problematiek (36%)
501 stemmen