Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Opmars TriboForm in Enschede onder vleugels Zwitsers concern

ENSCHEDE - De Twentse start-up TriboForm Engineering verwacht onder de vleugels van het Zwitserse AutoForm de komende jaren te groeien van zeven naar zo’n twintig medewerkers. TriboForm maakt snel furore in de auto-industrie met software voor de productie van portieren, spatborden en motorkappen. Door de op de UT ontwikkelde simulatiemethode kan precies worden berekend met welke combinatie van metaal en smeermiddel auto-onderdelen kreukvrij uit de persmallen rollen. Daarvoor waren eerder tijd- en geldrovende praktijkproeven nodig.

Jan Harmen Wiebenga en Johan Hol begonnen met TriboForm Engineering in 2013 tijdens hun promotieonderzoek aan de UT. Hun software heeft zich al bewezen bij de productie van de spatborden van de Skoda Fabia en de deuren voor de Mercedes C-klasse Coupe en de Volvo XC90. Voor verdere groei van hun bedrijf waren Wiebenga en Hol op zoek naar kapitaal.

Wereldwijd
“We waren in gesprek met investeerders maar hebben gekozen voor verkoop aan AutoForm, die wereldwijd kantoren heeft en zaken doet met heel veel autoproducenten”, aldus Wiebenga. “Binnen de AutoForm-groep kunnen we onze software nog sneller introduceren bij grote spelers in de automotive industrie en groeien als organisatie. We krijgen nu ook de mogelijkheid onze software uit te breiden en geschikt te maken voor andere toepassingen. Met TriboForm blijven we in Enschede gevestigd. Met Saxion de Universiteit Twente is hier de kennis om onze groeiplannen te realiseren.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1236 stemmen