Volledig scherm
© Lars Smook

Opnamestop bij MST

ENSCHEDE - Voor de tweede keer in korte tijd heeft ziekenhuis MST een opnamestop afgekondigd. In dit geval gaat het om de Acute Opname Afdeling (AOA). Vier patiënten zijn door het ziekenhuis afgebeld. Bij anderen wordt gekeken of ze eerder naar huis kunnen.

Op de AOA liggen patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. Ze blijven maximaal 48 uur op de afdeling. Uit een interne memo blijkt dat er onvoldoende capaciteit is voor de nachtelijke uren. Doorplaatsen is niet mogelijk omdat er elders geen bedden beschikbaar zijn. Donderdagmorgen was er spoedoverleg over de situatie. De opnamestop is in de loop van de middag weer opgeheven.

Zeldzaamheid
Opnamestops kwamen bij regionale ziekenhuizen relatief zelden voor. De laatste jaren is er echter een stijging te zien. Ook ziekenhuis ZGT zit af en toe zo vol, dat er uit voorzorg al collega-ziekenhuizen worden gebeld.

Kwaliteit en veiligheid
Volgens de betrokken woordvoerder heeft de situatie geen gevolgen voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Een woordvoerder van MST voegt daar aan toe dat de opnamestop juist bedoeld is, om de veiligheid te garanderen. Patiënten die zich tijdens de opnamestop melden, worden doorgeplaatst naar ziekenhuizen in de regio.

Landelijk probleem
In mei dit jaar trokken enkele grote ziekenhuizen in Flevoland en Noord-Holland nog aan de bel over het grote aantal patiëntenstops. Volgens een arts van het AMC is er bij de patiëntenstops sprake van een ‘groot landelijk probleem’. Vooral de instroom van oudere patiënten zou oorzaak zijn van de drukte. Omdat verzorgingshuizen worden gesloten, komen ouderen vaker thuis in de problemen, waarbij alleen de gang naar het ziekenhuis nog soelaas biedt.

Personeelstekort
Woordvoerders van MST en ZGT bevestigen dat de patiënten steeds complexere zorg nodig hebben. Het MST kampt daarbij bovendien met personeelstekort, waardoor tientallen bedden niet bezet kunnen worden.

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
566 stemmen