Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Oprichter Coblue in Hengelo kwam horrorongeluk te boven

HENGELO – Yori Kamphuis, medeoprichter van Coblue Cybersecurity in Hengelo, moest jaren revalideren na een verschrikkelijk zwaar ongeluk in Kenia. “Toch had ik het niet willen missen", zegt hij donderdag in De Twentsche Courant Tubantia.

Het was op de tweede dag van zijn studiereis in het Afrikaanse land, toen een bus zich in de zijkant van de auto boorde waarin Kamphuis zat. Hij werd wakker in het ziekenhuis. Diagnose: een slagaderlijke hersenbloeding. De klaplong, gebroken kaak, twee gebroken oogkassen en zes gebroken ribben werden pas in Nederland geconstateerd.

Studie
"Van studeren zou niets meer komen, zeiden de artsen. Daar dacht ik anders over. Ik ben teruggegaan naar de Universiteit Twente en voor mijn eerste wiskundetentamen haalde ik een 2. In de herkansing werd het een 3. Ik zag dat als een vooruitgang - een 50 procent verbetering! Uiteindelijk heb ik dat tentamen zeven keer overgedaan voor het ruimschoots voldoende was."

‘Niet alleen negatief’
Het horrorongeval in Kenia heeft hem ook veel gebracht, vindt Kamphuis. "Het is niet alleen negatief. Ik kan me nu veel beter inleven in anderen; snap dat sommige mensen dingen niet kunnen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. En ik geniet meer van het leven nu. Bovendien heb ik door dat ongeluk mensen leren kennen die ik anders nooit had ontmoet."

Futurist
Kamphuis werd in 2013 verkozen tot Futurist van het Jaar, was de achterliggende periode ook adviseur van Neelie Kroes, die als voorzitter van StartupDelta belemmeringen voor startende bedrijven probeerde te slechten. Laatst werd hij gevraagd in de Trêveszaal op het Binnenhof in gesprek met premier Rutte over cybersecurity. Kamphuis: "Ik wil niet zeggen dat ik het allemaal aan dat ongeval heb te danken, maar het heeft wel geholpen".

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1442 stemmen