Volledig scherm
© Lars Smook

'Opvragen hele dossier MST uitzonderlijke beslissing'

ENSCHEDE - Artsenfederatie KNMG adviseerde het MST om medisch dossier baby Aniek niet af te geven. "Maar de rechter wil toch het hele dossier. Dat is uitzonderlijk. Kennelijk is er behoefte aan meer informatie."

Nadat het openbaar ministerie (OM) het ziekenhuis vroeg het dossier te overhandigen, nam het MST contact op met de KNMG, dat artsen onder meer adviseert in kwesties rond het medisch beroepsgeheim. "We hebben het MST geadviseerd om niet het dossier te delen, maar een onafhankelijke arts op de hoogte te brengen van alle relevantie informatie. Dat heeft het ziekenhuis ook gedaan, via een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut."

Juridisch
Het oordeel van de Almelose rechtbank over het dossier van Aniek volgens Hendriks niet voor een juridische aardverschuiving. "In dit geval oordeelt de lagere rechter dat er omstandigheden kunnen zijn dat er ook een geheel dossier moet worden overlegd. Dat komt omdat de omstandigheden in deze zaak erg bijzonder zijn. Over dat soort zaken moet een rechter per geval oordelen. Daarom is het niet zo dat deze uitspraak het medisch beroepsgeheim minder belangrijk maakt."

Er zijn meerdere factoren die de zaak rond de dood van Aniek bijzonder maken. Ten eerste omdat haar vader Hans ter H. (32) als verdachte wordt gezien, maar ook omdat Aniek tien dagen voor haar dood door haar ouders naar het MST is gebracht omdat haar gezondheid achteruit zou gaan. Daar zijn ze volgens de ouders onterecht snel weer weggestuurd.

Beroepsgeheim
Hendriks benadrukt het belang van het medisch beroepsgeheim.Maar toch is het niet altijd heilig. "Als de patiënt toestemming geeft bijvoorbeeld, als er een wettelijke plicht is om gegevens te delen of als er ernstige schade kan ontstaan voor de patiënt of anderen als gegevens niet gedeeld worden." Van deze drie uitzonderingen is volgens de KNMG in het geval van baby Aniek echter geen sprake. "Bij die uitzondering moet je denken aan gevaren voor de volksgezondheid. Het belang van het strafproces is geen standaardreden om het beroepsgeheim te doorbreken."

MST vecht besluit niet aan
Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank in Almelo over het medisch dossier van de overleden baby Aniek uit Hengelo. "Wij kozen er in eerste instantie voor om het dossier niet af te geven omdat we de privacy van de patiënt wilden beschermen", zegt woordvoerder Lars Wormgoor van het MST. "Voordat we het dossier zouden afgeven wilden, we graag dat de rechter de belangenafweging tussen het medisch beroepsgeheim en het belang van waarheidsvinding zou maken."

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1233 stemmen