Volledig scherm
Burgemeester Van Veldhuizen met voorzitter Mirije van Dijk © Reinier van Willigen

Oratoriumkoor ECOK uit Enschede geëerd met Koninklijke Erepenning

ENSCHEDE - Het Enschedese Oratoriumkoor ECOK, dat dit jaar zijn 125ste verjaardag viert, is zaterdagmiddag door burgemeester Onno van Veldhuizen verrast met een Koninklijke Erepenning. De penning staat symbool voor het respect en de waardering van de Koning.

“Geweldig, dit is een beloning voor ons harde werken”, vertelt oud-voorzitter Truus Kamphuis enthousiast. “We brengen al 125 jaar klassieke muziek op hoog niveau.” ECOK is volgens Kamphuis het oudste klassieke koor van Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen reikte de Koninklijke Erepenning uit tijdens een receptie in de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel.

Uitstervend genre
Ondanks dat sommige stukken al eeuwen geleden zijn gecomponeerd, is de klassieke muziek volgens de oud-voorzitter zeker geen ‘uitstervend genre’. “We hebben niks te klagen. Er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen.” Het koor heeft op dit moment 77 leden, waarvan de jongste 24 is en de oudste 82.

Jubileumconcert
De leden oefenen gedurende het hele jaar voor twee stukken, die ze tijdens een jaarlijks concert ten gehore brengen. “Het verveelt nooit. Het zijn prachtige stukken en muziek verbindt. We werken met zijn allen naar het einddoel toe,” aldus Kamphuis. Dit jaar is dat doel het jubileumconcert op 5 november in het Muziekcentrum. Het koor voert dan twee werken uit: De Krönungsmesse van F. Liszt en Te Deum van componist Hector Berlioz. Voorafgaand aan het concert vindt een lezing plaats over de componisten en hun werken. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via wilminktheater.nl.

Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. "Een hele procedure,” legt Quirin Prenger van gemeente Enschede uit. “De koning verbindt niet zomaar zijn naam ergens aan.” Prenger laat weten dat ECOK het derde Enschedese koor is dat de erepenning in ontvangst neemt. Toonkunst Enschede werd in 1996 geëerd en Sempre Crescendo in 2002. In totaal ontvingen elf Enschedese verenigingen de penning.

Hoogtepunt
De erepenning is niet het enige hoogtepunt van dit jaar. Lid Anja Stoeten vertelt trots dat een deel van het koor op 8 november te horen is in de Stephansdom in Wenen. De kathedraal waar Mozart onlosmakelijk mee is verbonden. Hij trouwde in de kerk, zijn kinderen zijn er gedoopt en zijn uitvaart is er gehouden. ECOK brengt in Wenen dan ook een stuk van de bekende Oostenrijkse componist ten gehore. “Dat kan geen een koor in Enschede zeggen. 2016 is een heel goed jaar voor ons.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (18%)
269 stemmen