Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Organisator Oldenzaalse kermis na ongeluk in Hengelo: 'Botsautootjes, die zijn pas gevaarlijk'

HENGELO/OLDENZAAL - Kermisattracties ogen spectaculairder dan ooit. Maar zijn ze ook veilig? Na het incident met het defecte elastiek in Hengelo is de veiligheid van kermisattracties onderwerp van gesprek.

Directeur André Vonk van Buro De Kermisgids heeft de smoor in, dat die vraag weer wordt gesteld. Daags na ‘Hengelo’ en vlak vóór ‘zijn’ kermis in Oldenzaal, benadrukt de hoofdaannemer van veel kermissen hoe streng de veiligheidsprotocollen zijn. „Weet u waar ik mijn kinderen nooit in heb laten gaan”, zucht Vonk. „De botsautootjes. Hoeveel bezoekers ik daar niet met de tanden in hun handen of een whiplash uit heb zien stappen...”

Zijn bureau regelt de hele Oldenzaalse kermis, inclusief de veiligheidschecks die hij samen met gemeente en veiligheidsdiensten uitvoert. Het resultaat is volgens Vonk vanaf vrijdag een veilige en afwisselende kermis. Een greep uit de spectaculairste attracties.

1. Air One Maxx
De Air One Maxx oogt als een reuzenklepel met zes vingers die elk een schuitje met vier passagiers dragen. Het geheel zwiept in machtig grote slagen heen en weer. Het gevaarte hangt aan een statief van vier poten en komt in Oldenzaal op de Ganzenmarkt te staan. Grondoppervlakte is 14 bij 11 meter. „Natuurlijk komt het hier op de uitzwaairuimte aan”, zegt Vonk, „die is uit mijn hoofd gezegd wel een metertje of vijf of zes. Hij zou anders dwars door een gevel heen beuken.”

2. No Limit
De No Limit is een attractie die de acht zittende passagiers verticaal zo’n 25 meter omhoog brengt, om ze daarna op de kop een meterslange vrije val te laten maken. De oppervlakte op de grond van de attractie is maar enkele meters in het vierkant. „Maar het effect is door de vrije val heel spectaculair”, zegt Vonk. „Vooral omdat boven je hoofd een propeller draait die het gevoel geeft dat er een vliegtuig over je heen scheert.”

3. Wipp
De Wipp is een lange bank met meer dan een dozijn stoelen naast elkaar. De bank draait en schudt aan twee grote assen op en neer en heen en weer. Wie netjes op z’n stoel achter de veiligheidsbeugel blijft zitten, kan weinig overkomen. Een sterke maag is wel aan te bevelen. Hopelijk hebben de passagiers naast je dat ook.

4. Autoscooter
De botsauto’s mogen op geen enkele kermis ontbreken. Ze blijven grote aantrekkingskracht houden, vooral op grote en kleine jongens. De attractie mag niet echt spectaculair ogen, maar het ‘vrije rijden’ van de deelnemers zorgt voor een onvoorspelbaar verloop van de rit. Botsingen kunnen ondanks de beperkte snelheid van de autootjes toch af en toe tot ongelukken zoals aangezichtsletsel, spierpijn en zelfs nekletsel leiden.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (21%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (67%)
513 stemmen