Volledig scherm
Danny H., hier bij een azc-demonstratie in Enschede

Oud DTG'er vast voor gooien brandbom naar moskee in Enschede

ENSCHEDE - De twee verdachten die dinsdagavond zijn gearresteerd voor het gooien van molotovcocktails naar moskee Allah’s Huis voor Moslims zijn de Enschedeërs Danny H. (24) en Marco H. (36). Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Danny H. wordt niet alleen verdacht van het voorbereiden van brandstichting met een terroristisch oogmerk, maar ook van het daadwerkelijk gooien van de molotovcocktails. Marco H. wordt verdacht van voorbereiding van de poging tot brandstichting.

Beide zijn vrijdag voorgeleid en blijven nog zeker 14 dagen vastzitten.

Brandbommen
Op de avond van zaterdag 27 februari werden er meerdere brandbommen gegooid richting de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. In het gebedshuis waren meerdere mensen aanwezig, waaronder enkele kinderen. De brandbommen raakten het gebouw niet, er vielen ook geen gewonden.

Desondanks gaven het Openbaar Ministerie (OM) en de politie direct aan de zaak hoog op te nemen. Dat de verdachten volgens het OM met een ‘terroristisch oogmerk’ handelden, oftewel de bedoeling hadden om een deel van de bevolking schrik aan te jagen, is bovendien een zeldzaamheid.

Voorop bij demonstraties
Over de achtergrond van Marco H. is nagenoeg niets bekend, over Danny H. des te meer. Zo liep hij in de maanden voorafgaand aan de poging tot brandstichting voorop bij de demonstraties van anti-azc groep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) uit Enschede.

In de dagen rond het molotovincident nam H. afscheid van die actiegroep, en sloot zich aan bij de Dutch Self Defense Army (DSDA). Hij verklaarde in deze krant de leider te worden van de Twentse afdeling.

H. gaf aan grote plannen te hebben met de DSDA. De actiegroep moest Twente gaan beschermen, onder meer tegen ‘asielzoekers en het falende regeringsbeleid’. Ook wilde de DSDA ouderen helpen als ze zich niet meer veilig voelen op straat.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

poll

Bierdrinkende tieners weggestuurd van kampeerplek in Albergen

Bierdrinkende tieners weggestuurd van kampeerplek in Albergen

  • Gênant, ze hadden zelf met de gemeente afgesproken geen alcohol te drinken (32%)
  • Jammer dat een kleine groep het voor de rest verpest (40%)
  • Straf de ouders, dáár ligt vaak de schuld (28%)
1746 stemmen