Volledig scherm

Oud-inwoner tekent de skyline van Hengelo

HENGELO - Oud-Hengeloër Lex van Elten tekent vanuit de Stadhuistoren het stadsgezicht van Hengelo. Nadat hij de skyline van Hengelo al gedetailleerd heeft vastgelegd.

Met een tekenbord en een klapstoeltje beklimt Lex van Elten (44) de trappen van de Stadhuistoren. Eenmaal boven kijkt hij over zijn geboortestad. "Dit is een tijdje geleden. De laatste keer dat ik in de toren stond zat ik op de basisschool”, zegt hij en lacht. Op de Titus Brandsmaschool versierde hij de bladzijden van zijn rekenschriftjes met zijn droomhuis. Hij tekende het liefst gebouwen.

Asterix
Zijn passie ontdekte hij dankzij de stripboeken van Asterix. "Ik tekende de plaatjes van het oude Rome na.” Tegenwoordig verdient Van Elten zijn geld met zijn gedrevenheid. De illustrator kijkt over de balustrade. Op een vel A3 staat een schets. "Ik had me voorbereid. Maar het echte werk begint met dit uitzicht!” Hij tekent verder. Eerst met potlood, daarna trekt hij met pen de lijntjes over. Van Elten pakt elk detail mee.  

In zijn illustratie vallen kleinigheden op. Een passant zou die over het hoofd zien "Die kleine dingen, de details. Daar let ik op.” Een stad bestaat namelijk uit details. "Het tekenen van een grote betonnen bak is niets aan.” Toch wordt hij soms moe van zijn nauwkeurigheid "Daarom ben ik blij met een stad die veel bomen heeft.” Van Elten tekent een golvende cirkel. "Ziezo een boom. Weer wat opgevuld.”

Liefde
Zijn liefde voor het tekenen herontdekte Van Elten enkele jaren geleden. Na carrière te hebben gemaakt als producer werd hij verliefd op een Amersfoortse celliste. "Ik ben weggegaan uit Hengelo om mijn geluk in het westen te vinden. Ik kon daar aan de bak als chauffeur voor het tv-programma Memories. Ik haalde bejaarden op van Schiphol en bracht ze naar de studio.’’

Hij klom op tot tv-producer en werkte mee aan onder meer Eigen Huis en Tuin. "Ik ging in Amersfoort samenwonen met mijn vriendin. In de kamer waar zij cello speelde kon ik een atelier kwijt. Het klinkt slijmerig, maar haar muziek bracht mij aan het tekenen.’’ Van Elten tekende het stadsgezicht van Amersfoort, zoals in de strips van Asterix.

Hij maakte een video van zijn tekenwerk en plaatste die op YouTube. Dat sloeg meteen aan en de volgende dag stond er een uitgever op de stoep. Of Van Elten een kleurboek wilde maken voor volwassen. En of hij dat wilde.

Hengelose vrienden
Het resulteerde in drie boeken over Antwerpen, België en het Ruhrgebied. Volgens zijn Hengelose vrienden kon de stad van zijn jeugd niet uitblijven. Hij maakte een fictief panorama van de stad, de bekendste gebouwen naast elkaar. Mooi, maar geen bovenaanzicht. Daarvoor moest hij de stad van boven zien. De Stadhuistoren bleek de ideale locatie.

Vanuit het hoogste punt in Hengelo krijgt de illustratie van de stad steeds meer vorm. Op verschillende plekken staat wat getekend. Daartussen is het blanco. "Een beetje afwisseling, anders ben ik te lang bezig met een stukje stad.”

Lambertuskerk
Langzamerhand wordt het beeld van Hengelo duidelijker, met een centrale rol voor de Lambertuskerk. "De uitblinkers geven prijs dat het om Hengelo gaat.” Hij maakt nog een paar filmpjes en foto’s. Voorbeelden die hij gebruikt bij het afwerken van de illustratie. Van Elten loopt de trappen af naar beneden. Volgens hem is er nog een persoon die hetzelfde als hij doet. "Een vrouw uit Israël.”

Concurrentie is er niet: "Met enkel twee personen is de wereld groot genoeg...’’, zegt hij en lacht. Hij kan nu leven van zijn passie. "Het zijn overigens niet alleen boeken of posters die ik maak. In een hotel in Amersfoort tekende ik de skyline van de stad op een muur.’’

Eenmaal beneden gaat hij met zijn klapstoeltje bij de kruising van de Brinkstraat en de Enschedesestraat zitten. Hij pakt een vel en tekent. "De Stadhuistoren kan ik niet ongetekend achterlaten.” Midden in het drukke straatbeeld illustreert hij zijn geboortestad. "Ik verdien er geld mee, maar ik zie het niet als werk. Daarvoor houd ik er te veel van.’’   Info: www.citystylo.nl

Volledig scherm
Van Elten tekent de Stadhuistoren © Thomas Nijenhuis
Volledig scherm
© Christian van der Meij

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2788 stemmen