Volledig scherm
Karel en Lisette van Vuuren voor het oude klooster aan de Kerkstraat. © Emiel Muijderman

Oude klooster in Hengelo krijgt nieuwe bewoners

HENGELO - Het voormalige klooster aan de Kerkstraat krijgt nieuwe bewoners. Het markante pand uit 1916 wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Als alles volgens plan verloopt, kunnen medio volgend jaar de eerste huurders hun intrek nemen.


Karel (46) en Lisette (32) van Vuuren zijn de nieuwe eigenaren. Het Hengelose ondernemersechtpaar heeft het oude klooster vorige maand gekocht van de gemeente.

'Oude dame'

De tuin is inmiddels al volledig opgeschoond. Een dezer dagen begint de aannemer met de verbouwing van ‘de oude dame’, zoals Van Vuuren het gebouw liefkozend noemt.

In het oude klooster komen dertien huurappartementen. De familie Van Vuuren (twee zoontjes, binnenkort verwachten ze hun derde kind) gaat zelf in de laagbouw wonen die er in de jaren 70 aan is gebouwd. Begin volgend jaar moet hun nieuwe woning klaar zijn. Tot die tijd gaan ze in het klooster wonen.

Hergebruik

De buitenkant van het klooster wordt in oude staat teruggebracht. „De witte verflaag gaat eraf, je ziet straks weer de originele bakstenen gevel.” Bij de verbouwing worden zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. „En we proberen het gebouw zo energieneutraal mogelijk te maken.” Op het dak komen zonnepanelen. „Gebruikte, pas twee jaar oud. Gekocht van een boer die stopte met z’n bedrijf. Die gaan nog twintig jaar mee.”

De voormalige kapel van het klooster wordt opgesplitst in twee lofts. De kleinste appartementen krijgen een oppervlakte van 35 vierkante meter, de grootste 85 vierkante meter. Afhankelijk daarvan varieert de toekomstige huur van circa 500 tot een kleine 1.000 euro per maand.

Iets aparts

De doelgroep: een- en tweepersoons huishoudens. „Mensen die van iets aparts houden”, zegt Lisette van Vuuren. „Het is een superlocatie: dichtbij het centrum, een rustige wijk en alle voorzieningen in de buurt.”

De huurders krijgen een gemeenschappelijke tuin. Op het terrein zelf komen achttien parkeerplaatsen. De omwonenden zijn al geïnformeerd over de plannen. Die reageerden volgens de Van Vuurens enthousiast. „Het gebouw was echt verwaarloosd. De buren zijn heel blij dat er nu wat mee gaat gebeuren.”

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
73'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2868 stemmen