Volledig scherm
Grietje Koopman (links) legt aan één van de ouderen uit hoe je de OV-chipkaart opwaardeert. © Emiel Muijderman

Ouderen in Hengelo krijgen lesje over het openbaar vervoer

HENGELO - Met het openbaar vervoer? Dat is voor ouderen na de invoering van de OV-chipkaart geen vanzelfsprekendheid meer. OV-ambassadeurs Bert Nouwen (83) en Grietje Koopman(65) helpen ze op weg. Het startpunt: Hengelo Centraal.

"U heeft een OV-chipkaart zonder saldo?”, vraagt Koopman aan Netty Zantinge (72). Die knikt. Ze heeft de kaart van haar zoon gekregen. "Dan gaan we die eerst opladen.” Koopman loopt samen met de Hengelose naar het oplaadpunt. Het ouderwetse treinkaartje bestaat niet meer, maar je kunt wel een ‘wegwerpkaartje’ kopen, waarmee je eenmalig kunt inchecken. "Pinnen of met muntgeld betalen”, legt Koopman uit aan de ouderen die voor het kaartjesapparaat staan. Even geduld en dan is het tijd om in te checken.

NS of Syntus?
"We gaan naar Oldenzaal met een Syntus-trein. Daar moet u rekening mee houden bij het inchecken.” Vragende blikken. "Als we met de NS zouden gaan, dan moet u inchecken bij de gele paal en als we met Syntus reizen bij de rode paal”, legt Koopman uit. "Maar hoe weet ik welke maatschappij welk traject rijdt?”, vraagt een van de ouderen. Koopman wijst naar de rode paal van Syntus. Daar staan de plaatsnamen op van het traject. "Anders kunt u het altijd even vragen bij het infopunt.” De trein arriveert en de reis naar Oldenzaal begint.

'Hoe moet dat nou?'
Nouwen en Koopman zijn vrijwilligers van de provincie Overijssel. "Je merkt dat ouderen graag een proefritje maken. We houden van tevoren een informatieavond. Maar dan wordt zoveel informatie gegeven, dat het niet helemaal overkomt. Daarom dat proefrondje”, aldus Nouwen.
De trein arriveert in Oldenzaal. Koopman: "Nu gaan we uitchecken.” Eén voor één drukken de reizigers hun pas tegen de paal. De treinreis is klaar, nu met de bus naar Enschede. Tien minuutjes wachten. In het bushokje wordt er gekletst. Ze vinden de nieuwe regelingen voor het openbaar vervoer maar lastig. De bus is op tijd en de ouderen stappen in. Zantinge staat bij het apparaat om te scannen. "Hoe moet dat nou?” Ze twijfelt. "Gewoon zo toch?” Ze drukt haar OV-kaart tegen het scankastje. ‘Blieb’. Ze is ingecheckt.

Stille jongeren
In de bus kijken stille jongeren naar kletsende ouderen. Eenmaal in Enschede drinkt het gezelschap een kop koffie, om vervolgens terug te gaan naar Hengelo. "Je merkt dat mensen hier echt wat aan hebben”, zegt Nouwen.

Volledig scherm
Ouderen checken in bij het Centraal Station van Hengelo voor de proeftocht. Grietje Koopman (linksachter) kijkt samen met Bert Nouwen (rechts) mee of het goed gaat. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
De trein richting Oldenzaal staat klaar voor de passagiers. © Emiel Muijderman

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
RUST
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (34%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1909 stemmen