Volledig scherm
© Thinkstock

Overijsselaar ergert zich (ook) aan asociale medemens bij uitjes

ENSCHEDE - Het was al bekend dat Tukkers en mensen in de rest van Overijssel zich tijdens culturele uitjes ergeren aan de hoge entreeprijzen, drukte en vieze toiletten. Maar ook de aanwezigheid van asociale medemensen is de inwoners een doorn in het oog.

Bureau SAMR deed onderzoek naar de participatie en de waardering van cultuur door Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Deze redactie vroeg extra cijfers op.

Ergernissen
Uit die cijfers blijkt dat na de hoge entreeprijzen (48 procent), drukte (32 procent) en vieze toiletten (32) procent de aanwezigheid van asociale mensen het vaakst als ergernis wordt genoemd. Ongeveer een kwart (24 procent) van de mensen noemt dat als afknapper.

Ook lange rijen voor de entree (16 procent), slechte verhouding tussen prijs en kwaliteit bij de horeca (15 procent), te weinig parkeerplaatsen (8 procent), slechte bewegwijzering (5 procent), slecht onderhoud (4 procent), verplichte looproutes (3 procent), drkte op de weg naar het uitje (2 procent), slechte toegankelijkheid (2 procent) en een gebrek aan verschoonmogelijkheden (2 procent) worden genoemd als ergernissen.

Kastelen populair
Na museumbezoek (36 procent), het bekijken van een musical (30 procent) en het bezoeken van een popconcert (27 procent) is een kijkje nemen bij één van de kastelen in Overijssel het meest populair (26 procent). Festivalbezoek komt op plek vijf (19 procent).

Rijksmonumenten (18 procent), podiumkunst (17 procent) en architectuur (12 procent) bekijken staan, lager op de lijst. Molenbezoek (8 procent), bekijken van beeldende kunst (7 procent) en naar een klassiek concert gaan (5 procent) komen daar nog achteraan.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1732 stemmen