Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Overlijden van Hengelose kermisexploitant betekent einde aan 170 jaar traditie

HENGELO - Met een draaimolen die sinds 1895 in de familie was, trok Tonnie Gigengack jarenlang langs kermissen door heel het land. Zaterdag is hij op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hengelo.

Met het overlijden van Gigengack, afgelopen zaterdag, is er een eind gekomen aan bijna 170 jaar kermistraditie in Hengelo. Gigengack was de laatste exploitant van de draaimolen die zijn grootouders in 1895 in Olst lieten bouwen. De kermistraditie van de familie gaat echter terug naar 1850, toen Gigengacks overgrootvader in Aalten zijn eerste draaimolentje kocht om er mee langs volksfeesten en kermissen te reizen.

Koale Kermis
Tonnie Gigengack reisde zelf sinds 1964 met de in opdracht van zijn grootouders gebouwde carrousel door het land. De Hengeloër had zo zijn 'vaste' kermissen en volksfeesten die hij elk jaar aandeed. In Twente behoorde Ootmarsum daartoe. Meer dan honderd jaar stonden de Gigengacks op de Koale Kermis in het stadje. Wijhe was een andere vaste standplaats. Al in 1974 werd Tonnie Gigengack in Wijhe gehuldigd, omdat de familie voor de honderdste keer met een draaimolen op de kermis in het IJsseldorp aanwezig was.

Stoppen
Acht jaar geleden stopte Gigengack met het reizen. Alleen voor de kermis in Ootmarsum en de Koninginnekermis in Hengelo kwam de klassieke draaimolen sindsdien nog uit de opslag. "En daar is hij vier jaar geleden ook mee gestopt. Het werd hem allemaal te zwaar", zegt Tonnie Gigengacks jongere broer Frans (73).

Schilderen
Sindsdien beschilderde Gigengack op verzoek van oud-collega's van de kermis nog wel houten paarden en andere objecten die op draaimolens staan. Hij moest er mee stoppen, omdat de ziekte van Parkinson hem hinderde in die liefhebberij.

Bouwpaleis
Tonnie Gigengack is er niet in geslaagd de 121 jaar oude draaimolen te verkopen. "In vaktermen noem je zo'n molen een bouwpaleis", zegt zijn broer Frans. "Met het opbouwen ben je anderhalve dag druk. De huidige generatie draaimolens glijdt uit een container en zitten vol hydraulische systemen. Zo'n moderne molen staat binnen drie uur, dat maakte dat de carrousel van Tonnie moeilijk te verkopen was."

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3054 stemmen