Volledig scherm
Pastoor Andre Monninkhof

Parochiebestuur Enschede zegt vertrouwen op in pastoor

ENSCHEDE - De verhoudingen tussen bestuursleden van de parochie van Sint Jacobus de Meerdere en hun pastoor André Monninkhof zijn nog meer op scherp komen te staan. Eerst zegde de stadspastoor van Enschede bij het bisdom schriftelijk het vertrouwen op in zijn vicevoorzitter Guus Berkien en de gebouwenman van het parochiebestuur Wim Wijfjes. Als reactie daarop heeft het parochiebestuur nu, eveneens schriftelijk, bij het bisdom het vertrouwen opgezegd in de pastoor.

Deze brief is ondertekend door de parochiebestuurders Guus Berkien, Trees Schaap (secretaris), Jacqueline Pastoor (penningmeester) en Wim Wijfjes. Alleen bestuurslid personeelszaken Mark Eijssink heeft de brief niet ondertekend. Hij wil zijn werk blijven doen.

Ontslag
Pastoor Monninkhof heeft ook niet stilgezeten en schriftelijk bij het bisdom ontslag aangevraagd voor zijn bestuurders Berkien, Wijfjes en Schaap. Waarom dat niet is gebeurd voor penningmeester Pastoor, is niet duidelijk.

Machtsstrijd
Er lijkt sprake te zijn van een machtsstrijd. De pastoor verwijt Berkien onvoldoende communicatie bij het afstoten van vier van de zeven rooms-katholieke kerken in Enschede en geloofsgemeenschappen samen te brengen in de St. Jozefkerk. Wijfjes krijgt het verwijt dat hij te eigenmachtig en zonder machtiging van de bisschop kerkelijke gebouwen heeft verhuurd en verkocht.

Niet verder
De afgelopen dagen is wel duidelijk geworden dat de strijdende partijen niet met elkaar verder willen. De parochiebestuurders vinden dat de pastoor onvoldoende stelling heeft genomen bij zware beslissingen en zich niet van zijn sterkste kant heeft laten zien in het proces van kerksanering

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1630 stemmen