Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Particulieren niet de dupe van faillissement Megahome

Er zijn vooralsnog geen particuliere huizenkopers de dupe van het faillissement van vier bv’s van projectontwikkelaar Megahome in Almelo.

Dat zegt curator mr. Jan van der Hel, die een megaklus heeft aan de afwikkeling van het faillissement. Megahome had enkele jaren geleden meer dan 1.500 bouwkavels in portefeuille. Daarvan zijn er nog vele honderden over; landbouwgrond en grondstukken die al bouwrijp zijn.

In opdracht van de Rabobank zijn ook honderden kavels geveild. Megahome bezit in verschillende gemeenten ook afgebouwde huizen, die niet konden worden verkocht omdat er door de Rabo beslag op is gelegd. „Voor zover nu te overzien, zijn er geen particuliere kopers gedupeerd”, aldus Van der Hel.

Het is aan hem om de Gordiaanse knoop te ontwarren. „Wij moeten uitzoeken welke grondstukken er in welke vennootschap horen, welke kavels van de Rabobank zijn, welke niet en hoe de contracten er uitzien met de verkopers van de grond én met de gemeenten waarmee Megahome zaken deed”, schetst hij.

Het faillissement van één van de bv’s van Megahome werd aangevraagd door de gemeente Emmen. Maar ook met de gemeenten Noordoostpolder, Hoogeveen, Urk, Meppel, Surhuisterveen, Staphorst, Hengelo en Almelo had of heeft Megahome problemen. In Staphorst weigerde het bedrijf een door haar gebouwde woonwijk te voorzien van stoepen en plantsoenen.

Het faillissement van de drie vennootschappen van Megahome dat woensdag werd uitgesproken, werd aangevraagd door de Rabobank. De bank vordert nog 197 miljoen euro van het bedrijf van Willy Welles uit Zenderen.

De faillissementsaanvraag werd ondersteund door een tweede schuldeiser. Het betreft een ondernemer, die in 2004 zes hectare landbouwgrond aan Megahome verkocht. De projectontwikkelaar betaalde bij aankoop 336.000 euro en zou de rest van de koopsom - 1,3 miljoen euro - betalen als de bestemming in bouwgrond was gewijzigd. Megahome zou in augustus 2014 afrekenen, maar deed dat niet. Inclusief een boete van een half miljoen wegens niet tijdig betalen, loopt de vordering van de grondeigenaar op tot 1,8 miljoen.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (10%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (76%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
692 stemmen