Volledig scherm
© RGBstock.com

Pleegvader uit Enschede stellig: ‘Ik heb haar niet aangeraakt’

ALMELO/ENSCHEDE - Een zaak met louter verliezers: zo noemt Hans van T. (57) zijn vervolging nadat zijn pleegdochter Jessica* (14) aangifte van ontucht deed. Drie rechters lijken de Enschedeër te volgen: ze wijzen eerder vonnis. Dat wijst op vrijspraak.

Van T. en zijn vrouw vangen al tijden pleegkinderen op. Jessica woont sinds 2008 onder hun dak. Ze pubert. Het ene moment voelt ze zich thuis bij de Van T.’s, het andere moment rebelleert ze en noemt ze de gezinsleden chagrijnig.

Zakgeld
Het wordt zondagavond 13 september 2015. Jessica heeft veel zakgeld uitgegeven, Hans wil weten waaraan. In haar slaapkamer spreekt hij haar aan. De pleegkinderen moeten verantwoord met geld omgaan, luidt een huisregel. „Ze werd boos toen ik er wat van zei”, zegt Van T. tegen de rechters.

Andere lezing
Volgens Jessica is er wat anders loos. Hans en zij houden vaker ‘kriebelmomenten’, schetst zij. Hij zou haar rug mogen kietelen, in ruil voor extra zakgeld. Die avond, op haar slaapkamer, zou hij haar onzedelijk hebben betast. Ze vertelt het aan haar moeder en tante, aangifte volgt.

Vier versies
In de verhoorstudio legt Jessica vier versies van de vermeende ontuchtige handelingen af. Officier van justitie C.Y. Huang erkent de verschillen, maar volgens de aanklaagster komen de verklaringen in de kern overeen. Zij acht de ontucht bewezen. De eis: de maximale 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijk. Ze vraagt de rechtbank minder smartengeld toe te kennen dan de geclaimde 1.500 euro.
Hans van T. is stellig en volhoudend: „Ik heb haar niet aangeraakt.” Zijn advocate Desirée Greven ziet in het dossier geen spoor van bewijs. „Alles komt uit dezelfde bron.” Ze noemt Jessica ‘geen betrouwbare aangeefster’ en bepleit vrijspraak.

'Ben al gestraft'
De gevolgen hakten erin. Jessica en een stiefbroer werden al direct overgeplaatst. Van T. lag een maand met stressverschijnselen in het ziekenhuis. Hij en zijn vrouw mogen geen pleegkinderen meer opvangen. „Gestraft en beschadigd ben ik al.”
Rechtbankpresident Bert Stoové vraagt zijn collega’s of ze direct vonnis zullen wijzen. Besloten wordt dat een week eerder dan normaal te doen: dinsdag.

* De naam Jessica is gefingeerd.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
71'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2866 stemmen