Volledig scherm
Hiske Loomans heeft na drie jaar speuren haar gestolen brievenbus terug. Foto: Christian van der Meij

Politie vindt actie heldhaftige oma (70) uit Hengelo 'niet verstandig'

HENGELO - Over de heldhaftige actie van Hiske Loomans uit Hengelo kan woordvoerder Ruud Visser van de politie kort zijn. „Dit lijkt mij geen verstandige manier om zo’n situatie aan te pakken. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.” Loomans haalde zelf de brievenbus die van haar was gestolen terug bij de dief.

Visser benadrukt dat het verhaal van Loomans niet de reguliere gang van zaken is. Dankzij haar inspanningen kon de politie deze week wel een man aanhouden, die op het politiebureau is gehoord als verdachte van diefstal en heling van de brievenbus. De Hengeloër moet zijn verhaal verantwoorden bij de rechter.

Typerende details
Toch is het dus niet de bedoeling dat burgers zich ontpoppen als amateurrechercheurs. Bij een vermoeden van heling vraagt de politie de oorspronkelijke eigenaar altijd naar typerende details van het aangeboden product, variërend van een serienummer tot kenmerkende beschadigingen. „Maar ons standaardadvies is zeker niet: ‘Ga zelf maar even bij een particulier kijken of het echt jouw product is, ook al weet je niet bij wie je over de vloer komt.”

Marktplaats
Marktplaats.nl is als platform in dergelijke gevallen niet schuldig aan heling en werkt nauw samen met de politie om dit soort wanpraktijken tegen te gaan. Gestolen spullen gespot? ‘Dan adviseren wij je eerst vast te stellen of het product inderdaad van jouw is. Probeer zoveel mogelijk informatie te achterhalen door contact op te nemen met de adverteerder’, adviseert Marktplaats op de site.

Actie
En die informatie is volgens woordvoerder Visser vaak wel digitaal te verkrijgen door te vragen naar serienummers, beschadigingen en foto’s. Met die gegevens kan eventueel ook meer informatie worden verkregen via stopheling.nl en het Meldpunt Internetoplichting, de samenwerkingsverbanden tussen online aanbieders, politie en justitie. Als de details van het verdachte product overeenkomen met de eerdere aangifte van diefstal die bij de politie is gedaan, dan onderneemt ze actie.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (23%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (40%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (36%)
47 stemmen