Volledig scherm
© Christian van der Meij

Probleemloze vierdaagse van Kees (11) uit Hengelo

HENGELO - Maar liefst 44 bossen gladiolen worden deze zondagmiddag in het Wandelhuis uitgereikt. De Hengelose Wandel Unie ziet de laatste jaren een licht stijgende lijn in het aantal wandelaars dat de avondvierdaagses van Nijmegen of Apeldoorn 

Zo is er de 11-jarige Kees Noordink, die aan deze speciale honderdste editie mee mocht doen ondanks zijn jeugdige leeftijd. En dat deed hij vrijwel probleemloos. Nou ja, op die gescheurde regencape na dan. Maar met nul blaren en weinig of geen last van de warmte.
Het idee om mee te lopen kwam van zijn oma, die vorig jaar zei: Volgend jaar is de honderdste, dan mag je meedoen Kees. En zo verscheen niet alleen Kees, maar ook moeder Esther dit jaar aan de start. Geoefend had hij nauwelijks. „De avondvierdaagse”, grijnst hij. „En nog zo’n 80 of 90 kilometer in vier dagen.”

Overbelast

In Nijmegen legde hij probleemloos dagelijks 30 kilometer af. „Ik had de tweede dag alleen wat last van mijn knieën. Overbelast.” Met paracetamol was ook dat euvel snel verholpen. Verder veel drinken onderweg, vertelt de jonge wandelaar. En de rugzak door moeder laten dragen, want zijn rug was ook wat pijnlijk. „Waarschijnlijk slecht geslapen”, verklaart hij.
En die regencape, de laatste dag? „Ik kreeg hem niet aan, dus gaf ik iets meer kracht, toen ging ie kapot.” Maar hij kreeg de cape van zijn moeder, die zo wel de volle lading regen kreeg. Maar ook zij blikt lachend terug. Als Kees stelt dat hij volgend jaar weer meedoet, zegt zij: „Als hij gaat, ga ik ook.”

Dubbel honderd

Voor Eddy van Essen is de honderdste vierdaagse een dubbel bijzonder moment. De 67-jarige loopgroeptrainer rent eigenlijk vooral marathons. Na 37 marathons is dit zijn tweede vierdaagse. Een ongewone combinatie, realiseert hij zich. Vooral ook omdat hij eerder al de honderdste marathon van Boston liep. „Ik ben waarschijnlijk de enige die van zowel de oudste marathon als de oudste wandelvierdaagse de honderdste editie liep.”
Daarbij liep Van Essen ook nog eens de langste afstand: 55 kilometer, nadat hij vorig jaar alle vier dagen 50 kilometer aflegde. Hij liep samen met zijn zoon Timmy, die de vierdaagse voor de vijfde keer uitliep.
Het tweetal vertrok elke ochtend om kwart over vier en liep steeds tien uur over de afstand, gemiddeld 5,5 kilometer. Met na zes uur stevig doorstappen, net over de helft, steeds een pauze. „En onderweg goed verzorgen: regelmatig veel drinken en goed koelen. Elke dag waren we om drie uur, kwart over drie over.”

Goede Doel

Vader Robert (53) en dochter Manon (18) Rouwen liepen voor de tweede keer mee. Net als vorig jaar om geld in te zamelen voor het goede doel: de Twentse Wensambulance. „Vooral dag twee hadden we wel last van de warmte”, bekent Manon. „En dag vier, met de regen, was erg zwaar.” Maar ook zij haalden vrijwel ongeschonden de streep en krijgen een bos gladiolen.
De laatste bos is ook dit jaar weer voor Johan Olthof. De wandelveteraan liep de vierdaagse voor de 55ste keer uit. Voor dit record wordt ingelopen door een Hengeloër, zullen er nog wel een paar edities van het Nijmeegse wandelfeest voorbijgaan.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1647 stemmen